A vezetőség a felelős a rendőr haláláért?


A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) minden körülményre kiterjedő tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez az M1-es autópályán hétfőn meghalt rendőr ügyében, mivel információik szerint a szolgálati motorkerékpár műszaki állapota is közrejátszhatott a halálos közúti balesetben.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a szolgálati motorkerékpár nem sokkal a baleset előtt szervizben volt, azt követően a rendőr kifogásolta a gumiabroncsok állapotát. Írásban is jelezték elöljáróknak, hogy a gumiabroncsok balesetveszélyesek, s kérték azok cseréjét, de ez nem történt meg.

Az FRSZ úgy tudja, hogy a várhatóan rossz időjárási körülmények és a gumiabroncsok kifogásolható állapota miatt a baleset napján fel is vetődött, hogy mellőzik a motoros szolgálatot, végül azonban más döntés született.

"Mindezen körülményekre figyelemmel az FRSZ azt kéri az ORFK vezetőjétől, hogy független szakértők bevonásával indítson tényfeltáró vizsgálatot a baleset okainak tisztázása és az esetleges parancsnoki felelősség megállapítása érdekében" - áll a közleményben.

Emellett azt kérik a rendőri vezetéstől: haladéktalanul rendeljenek el műszaki felülvizsgálatot valamennyi rendőrmotorra, s munkavédelmi szemlét a motoros járőrök munkavédelmi eszközeinek ellenőrzésére.

A rendőrmotoros hétfő délelőtt szenvedett halálos balesetet az M1-es autópályán Tatabányánál. Balaskó László, a tatabányai mentők mentésvezetője az eset után közölte: a rendőr a motorkerékpárral - eddig tisztázatlan körülmények között - megcsúszott az úttesten, feltehetően a kezdődő felhőszakadás miatt. A kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni, a férfi a helyszínen meghalt.

Szerdai számában a 24 Óra névtelen, de megbízhatónak nevezett forrásaira hivatkozva azt írta: a tatai rendőr a baleset előtt jelentette elöljárójának, hogy motorkerékpárjának állapota és a kopott gumik miatt a parancs ellenére nem tud elmenni Budapestre. Ekkor azt az utasítást kapta, hogy menjenek be Tatabányára, onnan autóval utazzanak a fővárosba. Járőrtársával az autópályán elindult a megyeszékhelyre, de a hirtelen kitörő viharban halálos balesetet szenvedett. A helyszíni vizsgálatról készített jegyzőkönyvet a család kérésére nem adták ki kedden - közölte a lap.

Az FRSZ az idei évben már több alkalommal felhívta a rendőrség előző vezetésének figyelmét a munkavédelmi eszközök, egyebek mellett a motoros járőrök védőfelszerelésével kapcsolatos hiányosságokra. Kollegáik ugyanis gyakran az előírt viselési időn túl kényszerülnek használni a bukósisakot, de arra is akad példa, hogy sajátjukban teljesítenek szolgálatot, mivel pénz hiányában a munkáltató nem tudja őket ellátni ezzel a védőfelszereléssel. Elvárják a rendőrség vezetésétől, hogy haladéktalanul rendeljen el valamennyi rendőrmotorra kiterjedő műszaki felülvizsgálatot és szakszervezetük bevonásával munkavédelmi szemlét a motoros járőrök munkavédelmi eszközeinek ellenőrzésére.