Ben Spies lesz Rossi utódja

2010.08.29. 10:23

2

Ezen a hétvégén hivatalosan is bejelentették, amit Rossi átigazolása óta nyílt titokként kezelt a Yamaha versenyrészlege: a 2010-es szezon végén távozó Valentino helyére Ben Spies-t igazolja le a Fiat-Yamaha gyári csapat a 2011-es évadra.

Az amerikai az idei év legsikeresebb újonca, ráadásul ő volt idáig az egyetlen a mezőnyben, akinek sikerült szatellit csapat pilótájaként dobogóra állnia. A mostani, indianapolisi hétvégén élete első pole pozícióját is megszerezte a hazai közönség előtt.

Miután 2009-ben – szintén újoncként – Spies megnyerte a Superbike világbajnokságot, a szezonzáró után két éves szerződést írt alá a Yamaha gyárral. A kontraktus szerint a Yamaha 2011-ig köteles versenymotort biztosítani az amerikainak, ám konkrét csapatneveket nem említettek. Mivel szabály mondja ki, hogy senki nem ülhet élete első királykategóriás évadjában gyári versenygépre, a hangvillások kénytelenek voltak idén a Tech3-as, szatellit alakulatban indítani Bent – ellenkező esetben valószínűleg három gyári M1 kőrözött volna a pályán 2010-ben.

1

„Mivel az eddigi tíz pályából csak négyet ismertem, abszolút elégedett vagyok az eddigiekkel – különösen azzal, hogy ilyen hamar összejött életem első dobogója ebben a kategóriában. Nagyon nagy köszönettel tartozom a Yamahának, amiért meglátták bennem a lehetőséget, és hogy mindössze egy év után gyári motorra ültettek.” – mondta Ben Spies a sajtótájékoztató után.

4

Az itthoni idő szerint ma este kilenc órakor kezdődő indianapolisi versenyt Ben Spies kezdheti majd az élről. A Moto2-esek rajtja 19:15-kor lesz, Talmácsi Gábor a tizenhatodik helyről indulhat.