A Yamaha megdorgálta Rossit

2010.10.04. 06:10

Az idei szezon egyik legemlékezetesebb párharcát hozta a tegnapi japán nagydíj: Jorge Lorenzo és Valentino Rossi hosszú körökön keresztül vérre menő csatát vívtak a harmadik helyért, melyet végül az olasznak sikerült megszereznie. Csak az utolsó három körben vagy hatszor megelőzték egymást.

Azonban volt itt néhány manőver, amire sem Jorge Lorenzo, sem a csapatvezetés nem fog szívesen visszagondolni. Szerintük Rossi néhány helyen túl sokat kockáztatott, túlságosan agresszíven ment, ami ebben a helyzetben, amikor csapattársa az egyéni-, és mindketten a konstruktőri világbajnoki címért küzdenek, nem volt a legokosabb húzás. Szerintük.

Nem vitatják: szabályos előzések voltak ezek, mégsem érzik fairnek, ahogy Rossi motorozott.

„A show mindenkinek jó, a nézőknek, és az egész sorozatnak is – de amikor MotoGP versenyző vagy, 300 km/h-val mész az egyenesekben, 180-200 km/h-val a kanyarokban, és amikor egy ilyen helyzetben valaki kicsit neked ütközik, az nem túl jó érzés. Ilyenkor pontosan tudod, hogy épp az életeddel játszanak. Én háromszor, vagy négyszer előztem meg Valentinót, szerintem mindegyiknél korrekt voltam. Rossi előzései is szabályosak voltak, bár szerintem elég közel volt a határhoz. Persze tudjuk: ő így szeret küzdeni. Sete Gibernauval is eljátszotta már ezt, Casey Stonerrel is, most én következtem. Csak nem kizárt, hogy annyira magára haragítja ezzel a többieket, hogy ugyanúgy fognak viselkedni vele, mint ő velük.”

Lin Jarvis, a Yamaha Motorsport igazgatója is megszólalt az ügyben. „A verseny után Jorge idesétált, majd megkérdezte, mi a véleményünk Rossi mai előzéseiről. Négyen voltunk a helyiségben: rajtam kívül ott volt Furusawa úr, és még két másik ember a Yamaha csapatból. Mindannyiunk egyhangú véleménye az volt, hogy semmi értelme csapaton belül így versenyezni egymás ellen. Azt várjuk el a versenyzőinktől, hogy jobban vigyázzanak egymásra, és ez a mai napon nem történt meg. Furusawa később személyesen ment oda Rossihoz, és megkérte, próbáljon meg kicsit előzékenyebben viselkedni, ha más yamahás versenyzőt lát a pályán. A mai helyzet egyszerűen túl szoros, túl agresszív volt. Ilyet nem szabad csinálni; különösen akkor nem, ha a csapat világbajnoki címekért küzd.”

„Egy versenyző lehet nagyon agresszív, és túl agresszív. Rossi volt az utóbbi a mai napon.”

Egyébként a legtöbben nem értik, Lorenzo és Jarvis melyik egyéni világbajnoki címért akarnak még küzdeni. Mi egy darab bajnoki címről tudunk a kategóriában, és annak a sorsa Dani Pedrosa sérülésével már pénteken véglegesen eldőlt. Jorge Lorenzo világbajnok. Pont. Ha nem indulna el több versenyen idén, akkor is, ha Valentino Rossi ezentúl az összes futamon kilökné, akkor is.