Mennyibe kerül egy törött csigolya?

2010.10.11. 20:11

Rengeteg védőfelszerelést láttunk a kölni motorkiállításon, azonban a legnagyobb jövőt mindenképpen a moveobrace fantázianevű nyakvédőben láttuk. Észrevették már, hogy a motoros – jó esetben – mindenét védi, kivéve a nyakát?

A Moveo Safety protektorokat fejlesztő cég. Moveobrace nevű termékük egy olyan öv, melyet a nyak köré csatolva meggátolhatjuk a nyaki gerinc túlzott, extrém mozgásait – melyek a csigolyák töréseihez, az azokat összekötő szalagok szakadásaihoz, súlyosabb esetben idegrendszeri károsodásokhoz, halálhoz vezethetnek.

Két modellt is megtalálhatunk a spanyolok kínálatában: az olcsóbb, 250 eurós változat üvegszálas anyagból készül (795 gramm), míg a drágább, 350 eurós variáns karbonból (723 gramm). Utóbbit főleg versenypályás használathoz ajánlják.

Az ütközéses tesztek során leginkább a fej hátra hajlását akadályozta meg a moveobrace, de az oldalirányú kompresszió is jelentősen, 23%-kal csökkent. Az utcai modell közel hetvenezer forintos ára elég borsosnak tűnik, de vajon mennyit érhet az, ha elkerülünk egy csigolyatörést?