A leggyorsabb rokkantkocsi

2010.10.25. 14:10

Közismert csínjai miatt olvasóinknak sem ismeretlen Colin Furze: halálkatlanja és lángszórós robogója sokaknak szerzett vidám perceket. A 32 éves stamfordi férfi régi vágya teljesült, amikor elkészítette a világ leggyorsabb rokkantkocsiját. Az eddigi sebességi rekord 98,17 km/h volt, ami lássuk be, nem is rossz egy kis négykerekűtől.

Colin természetesen kidobta a villanymotort és az akkumulátorokat, helyükre 1997-es Honda CR125 kétütemű blokkot szerelt, amit egy kivénhedt krosszgépben talált. A benzinmotoros átalakítás 400 fontba került. A rekordkísérletre a híres northamptonshire-i Santa Pod Raceway-en került sor – az álom beteljesült, hisz a tuningolt rokkantkocsi 114,26 km/h-ra volt képes.

„Csodás dolog rekordot dönteni, de bevallom, kicsit félelmetes egy ilyennel száz fölött. Nehezen irányítható, tartottam is balesettől.” – mondta a gyorsulás után. „Az ötlet egy barátom műhelyében jött, ő a mozgássérültek és nehezen mozgó nyugdíjasok kiskocsijat javítja. Próbáltam én is meghagyni az elektromos hajtást, de nem volt képes ötvennél nagyobb tempóra.”