Olcsó Harley Ázsiából?

2010.11.10. 14:03

A korábbi pletykák igazsággá változtak: a Harley-Davidson hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint gyárat épít a dinamikusan fejlődő Indiában. Úgy tűnik, a népes ország egyre pozitívabb előjellel szerepel a gyárosok jegyzeteiben: olcsó munkaerő, nemzetközi szinten elismert mérnökök és stabil gazdasági háttér várja a befektetőket.

Mi is hírt adtunk az amerikai motorgyártó vállalat gazdasági problémáiról: odahaza több üzemüket bezárták és munkások ezrei kerültek utcára. Az utolsó mérleg viszont pozitívabb a vártnál, a megszorítások megtették a hatásukat. Ismét van profit, ismét lehet terjeszkedni, bár gyaníthatólag a fejlesztésre ezután sem jut túl sok pénz.

Az indiai telephelyet jövőre hozzák létre Haryanában, ahol elsősorban összeszereléssel foglalkoznak majd. A HD két legyet üt egy csapásra: spórol és betör egy olyan óriási piacra, ahol ezidáig a külhoni motorokat sújtó büntetővám miatt csak elenyésző mennyiségben tudtak értékesíteni.

Az amerikaiak 2009-ben tették meg az első lépéseket, egy évvel később már négy szalont üzemeltettek. Jelenlétüket tovább szeretnék növelni, sőt, az új gyárból gazdaságosabban lesznek képesek ellátni a stabil japán és a növekvő kínai piacot is. A haryanai gyár a második USÁ-n kívüli létesítményük lesz. Brazíliában 1999 óta működik sikerrel egy hasonló összeszerelő üzem.

Ágazati pletykák szerint jövőre talán új kategória felé nyitnak a Harley-nál. Már régóta suttognak arról, hogy a Sportsterre alapozva kiadnak egy Scrambler kivitelt – a bütykös gumikkal szerelt léghűtéses többek között a Triumph konkurense lehetne. Természetesen illusztrációs képeink mindössze fantáziarajzok; az olasz formatervező, Luca Bar skiccelte őket.