Szupermotorral tér vissza a Ducati?

2010.11.25. 13:17

21399

Az idei szezon közepén jelentették be a megdöbbentő hírt: a Ducati a 2010-es év végétől gyári támogatású csapattal nem kíván részt venni a Superbike világbajnokság versenysorozatában. Ezzel párhuzamos éles kritikákkal illették a gyár felső vezetését, illetve Valentino Rossit: a WSBK-ból való kivonulást sokak szerint az olasz szupersztár extrém magas honoráriuma miatti tőkeátcsoportosítás indokolta. Most úgy tűnik, nem erről van szó.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a Ducati készül valamivel: egy vadonatúj, az eddigiektől sok szempontból teljesen eltérő versenymotorral, mely egyelőre a Superquadrata projektnévre hallgat. A hírek szerint nem is kell olyan sokat várni, hogy ezzel térjenek vissza a Superbike világbajokságba.

A szakértők 2012-es debütálást vizionálnak, természetesen csak abban az esetben, ha az első tesztek adatai nyerési esélyekkel kecsegtetnek; ellenkező esetben inkább csúsznak egy, esetleg két évet, hiszen a vereség nehezen viselhető, mondják.

A jövő évadnak minden szempontból kiemelkedő jelentősége lesz. Ugyan Valentino Rossi feladatai közé nem tartozik az utcai motorok fejlesztése, de mivel a Superquadrata felépítése nagyban hasonló ahhoz a motorhoz, amivel az olasz 2011-től versenyezni fog, az ott kipróbált finomításokkal az SBK tanulmány is rohamos fejlődésen mehet át.

A Superquadratát ugyanúgy kéthengeres, V elrendezésű négyütemű motor fogja hajtani, mint a korábbi Ducati szupersportmotorokat, azonban – az eddigiektől eltérően – extrém nagy furathoz aránylag rövid löketet párosítanak: egy minden eddiginél pörgősebb, erősebb motorkerékpár létrehozása a cél.

21396

A motorblokk teherviselő elem, a hagyományos értelemben vett váz gyakorlatilag teljesen megszűnt: a lengővilla és a segédváz közvetlenül a blokkhoz kapcsolódnak, az első futómű felfogatása és a villanyak pedig ugyanaz az alkatrész, ami airbox-ként is funkcionál. Úgy néz ki, a hátsó lengővilla – ragaszkodva a hagyományokhoz – egyoldali lesz.

A Superquadrata készül, ez bizonyos. Ha valóban ezzel akarják gyógyítani a Superbike világbajnokságban elszenvedett sérüléseket, érthető lehet, hogy a 2011-es szezonban nem akarnak fölöslegesen pénzt költeni a jelenlegi 1198 fejlesztésére.