Több képzés = kevesebb baleset?

2010.12.04. 13:04

simulator

Ki hajt biztonságosabban? Egy kezdő, vagy egy olyan motoros, akinek százezer kilométer van a háta mögött? Számít a motoros képzés? Brit kutatók keresték a választ a fentiekre – meglepő eredmények születtek.

Egy Triumph Daytona 675-ös motort használtak a szimulátor irányítására, a kísérletet a Nottinghami Egyetemen végezték. Három csoportra bontották a résztvevőket: voltak teljesen kezdők, és voltak, akik rengeteg kilométert tudhattak maguk mögött. A harmadik csoportba olyan motorosok kerültek, akik korábban vettek már részt vezetéstechnikai tréningen. Mindenkinek ugyanazokat a feladatokat kellett teljesítenie.

A felmérés szerint önmagában az, hogy valaki sokat motorozik, nem jelenti azt, hogy biztonságosabban közlekedne, mintegy kezdő – sőt, a tapasztaltabbak bizonyos feladatokban még náluk is rosszabbul teljesítettek. A képzésen átesett motorosok jobban pozícionálták magukat az úttesten, gyorsabban és hatékonyabban kerülték el a veszélyforrásokat, jobb íveken kanyarodtak, mint a másik két csoport résztvevői.

„Ez volt a legkomolyabb felmérés, amit valaha véghezvittek ebben a témában.” – mondta Dr. Alex Tedmond, a kutatás egyik vezetője. „Teljesen tisztán látszanak a csoportok közti különbségek, és az, hogy a korábbi motoros képzés mennyivel mélyebb, használható tudáshoz segíti hozzá a motorosokat. A képzett tesztalanyok gyorsabban, gördülékenyebben, de mégis biztonságosabban haladtak végig a tesztpályán.”

Ön vett már részt motoros vezetéstechnikai tréningen?