Magyar tervezés, sikeres lehet?

2010.12.07. 11:54

Összkerékhajtású a magyar robogó. Az I+Moveo nevű elektromos hajtású, pedálgenerátoros közúti gép ultrakönnyű anyagból készült – ismertette Hivessy Géza konstruktőr, az alternatív járművek fejlesztésével foglalkozó őriszentpéteri Antro kht. ügyvezetője.

Előnye, hogy összecsukva kis helyen elfér, kerekei ebben a helyzetben zárt térbe kerülnek, hogy ne piszkolják össze a környezetüket, így akár gépkocsiban, akár autóbuszon szállíthatja, vagy irodába, lakásba is beviheti használója.

A fejlesztők gondoskodtak arról is, hogy ne kelljen cipelni a 25 kilogrammos járgányt, ezért úgynevezett bőröndkereket konstruáltak, amelyen könnyedén gurul összecsukott állapotban. A pedálgenerátor kettős célt szolgál: hozzájárul a kiegészítő töltéshez, de némi testmozgásra is ösztönzi a jármű vezetőjét.

A robogó 45-50 kilométer óránkénti sebességre képes, feltöltött akkumulátorral 35 kilométert lehet vele megtenni. Az sem mellékes, hogy csendes és közvetlenül nem szennyezi a környezetet. A prototípus elkészült és működik. A fejlesztők bíznak abban, hogy lesz folytatás – mondta Győrffy Orsolya, a kft. üzletfejlesztési vezetője.