Angliában is visszapörgetik a kilométerórát

2010.12.09. 06:09

Sokan kifejezetten nem a kedvezőbb ár, hanem sokkal inkább a gondosabb gazdák, az alaposabb és rendszeresebb karbantartás és a biztosra vehető kilométerfutás miatt vásárolnak külföldről használt járművet. Pedig ne higgyük, hogy a jármű futásteljesítményét csak mi, magyarok szoktuk meghamisítani.

Az utóbbi évben 26 512 motorkerékpár kilométerállását hamisították meg Nagy-Britanniában – jelentette a BBC. Az évenkénti hatósági műszaki ellenőrzésen a jármű futásteljesítményét is rendszeresen feljegyzik – így pontosan nyomon követhető, melyik motoroknál nyúltak hozzá a kilométerórához.

A brit közlekedési felügyelet szerint ugyan előfordulhatnak olyan helyzetek – például balesetek –, melyek szükségessé tehetik a műszerfal cserét, illetve nem tartja kizártnak a regisztrációnál elkövetett hibás leolvasásokat sem, azonban Gerry Taylor, a brit kereskedelmi hatóság egyik vezető munkatársa nyíltan beszél a magasabb használtpiaci érték reményében elvégzett futásteljesítmény hamisításokról. „Úgy gondolom, hogy kifejezetten ritkák azok az esetek, melyekben a műszerfal hibája, rossz működése okozza a kilométerállás csökkenését...”

A BBC álcázott riportere tíz céget keresett meg, melyeknél esélyt látott motorkerékpárja futásteljesítményének a meghamisítására – hat esetben azonnal vállalták volna a műtétet.