James Bond segít Talmácsinak?

2010.12.15. 15:47

Sir Roger Moore angol filmsztár, az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapjának jószolgálati nagykövete pénteken Budapestre érkezett a Gentleman Magazine meghívására. A világsztár negyedik feleségével, Kristina Tholstruppal együtt a magazin zártkörű gálaestjén vesz részt a KOGART Házban. A magazin talán azért választotta sztárvendégeként az angol színészt, mert Roger Moore sikeres pályafutásával és kiemelkedő jótékonysági tevékenységével egyaránt példát adhatna az éppen kifejlődő "magyar gentlemanek" elé.

A házaspár az Ybl villában vendégül látta többek között egy rövid koncert erejéig Havasi Balázs zongoraművészt, médiaszemélyiségeket és néhány sportolót is. A kiváltságosok között volt Talmácsi Gábor, aki egy csésze teára kapott meghívást, melyre örömmel mondott igent.

Versenyzőnk elmondta: „Életreszóló élmény volt találkozni Sir Rogerrel. Idős kora ellenére remek fizikai és szellemi kondícióban van, humora még mindig a régi. A gyors autók és motorok iránt kölcsönös a szenvedélyünk, így hamar megtaláltuk a közös témát. Érdeklődött a magyar sport általános helyzete és a versenyzésem, jövőbeni terveim iránt. Őrült, hogy a népszerűségemet és lehetőségeimet kihasználva néhány karitatív programban is részt veszek, hiszen ez számára különösen fontos. Számomra ő az igazi angol úriemberek megtestesítője, ezt be is bizonyította, amikor a búcsúzáskor készített emlékfotónk után a feleségét is odahívta egy fényképre, gentleman cselekedet volt.”

A brit sztár vasárnap repül vissza svájci otthonába. Budapesten – a szokásoktól eltérően – nem egy hagyományos szállodában lakik, hanem az Ybl Villában. A filmszínész már ritkán vállal szerepet, bár hivatalosan nem vonult vissza, 2002-ben forgatott utoljára. Energiáit inkább jótékonysági célokra fordítja, 1991-től az UNICEF különleges nagykövete, 2005-től jószolgálati nagykövete, főleg a szervezet programjait, köztük az AIDS ellenit és most elsősorban a jódhiány megelőzését propagálja, és adományokat gyűjt a gyermekalap számára.

Roger Moore karrierjét alapjaiban határozta meg az Angyal sorozatban Simon Templar szerepe, ami révén világhírű lett. Ezt a népszerűséget erősítette az idén elhunyt Tony Curtisszel közösen forgatott Minden lében két kanál, amely a hetvenes évek egyik legkedveltebb vígjátéka volt. Először 1973-ban játszott James Bond-filmben. Az Élni és élni hagyni után még hat részben alakította a 007-es ügynököt. 1985-ben a Halálvágtával búcsúzott a szereptől. Debütálásakor, 45 évesen és búcsúzásakor, 57 évesen is a brit sztár volt a legidősebb James Bond. Eddig 47 filmben és sorozatban szerepelt.