Jön az ázsiai Ducati, az olaszok félnek

2010.12.17. 07:18

A Ducatit is megfertőzte a globalizáció. Minden eddiginél nagyobb, és újabb piacokat akarnak meghódítani, amihez már nem elég a bolognai gyárközpont: Thaiföldre telepített összeszerelő üzemegységüket a napokban nyitják meg.

Gabriele del Torchio, a Ducati vezérigazgatója hangsúlyozza, az Ázsiába való költözés elsődleges oka nem az olasz üzem gyártókapacitásának a korlátozottsága: a Thaiföldön végzett végső összeszereléssel az erre a piacra szánt motorkerékpárokra kivetett adók és plusz költségek jelentős hányada kikerülhető, amivel extraprofitra tehet szert a Ducati.

Az új összeszerelő üzemnek természetesen nem örül mindenki. A bolognai gyárközpont munkásai azonnali létszámleépítéstől rettegnek, féltik állásukat az olcsó ázsiai munkaerőtől. A szakszervezetek és a helyi kormány garanciát követelnek a Ducatitól a munkahelyek fenntartására.

A vezérigazgató csak röviden kívánta kommentálni az eseményeket. Szerinte az ázsiai összeszerelő üzem felépítése megalapozott döntés volt, ami a jövőben pozitív hatással lesz a cégre, ugyanakkor egyáltalán nem tervezik jelenlétük csökkentését Olaszországban.

Del Torchio még szerdán Thaiföldre utazott, hogy részt vehessen az üzem megnyitóján.