Utcai csodafegyver, hülyéknek nem való

2011.01.15. 17:27

Ha azt mondom, hogy a világ legerősebb szériamotorját a csehek gyártják, sokan kinevetnek majd, pedig nem hazudok. A teljesen ismeretlen FGR Midalu 240 lóerő, és amellett, hogy iszonyatosan erős, még jól is néz ki – ugye senki nem várta ezt egy kis családi vállalattól?

A munka 2004 óta zajlik, előbb Oldřich Kreuz megtervezte a rendkívül kompakt 2500 köbcentis V6-os motort, majd 2007-ben, a sikeres próbapados tesztek után a gyönyörű térhálós vázat is. Az évek óta tartó projekt igazi nemzetközi csapatmunka volt: 44 cég vett részt a fejlesztésben.

A Moto FGR székhelye egy apró városka, Ústí nad Orlicí, ahol tegnap, a helyi kultúrházban leplezték le hivatalosan a Midalut – a hírek szerint az első miniszéria 2012 elejére várható.

A formatervre pályázatot hirdettek, több mint negyvenen adták be rajzaikat. A győztes Stanislav Hanuš lett; jegyezzük meg nevét, remélhetőleg kap még hasonló megbízásokat.

Az izomgép tömege 270 kiló, ebből a kilencven fokos hengerszöggel és DOHC vezérléssel épített hathengeres motor 107 kilogrammot tesz ki. Nem csupán teljesítménye, hanem forgatónyomatéka is figyelemre méltó: a pontos adatot nem hozták nyilvánosságra, de elárulták, bőven 200 Nm fölött van.

A motor árát nem határozták meg, de a cseh Nova televízió értesülései szerint egymillió cseh korona, vagyis 12 millió forint körüli összeget kell majd letenni annak, aki erre a gépre vágyik. Az FGR biztos, hogy nem az átlagos utcai motorosokat szólítja meg, de valószínű, hogy erős és exkluzív motorjuknak találnak majd vevőt a világban.

A videó forrása: tn.nova.cz