A Schwalbe visszatért!

2011.02.16. 17:05

A fecske, vagy ahogy a németek hívják Schwalbe, költöző madár – most hosszú ideig volt távol, de visszatért. A Simson legendás robogója több évtizedes távollét után ismét megjelenik: az Efw-suhl GmbH felújított külsővel, de a régi jegyeket megtartva hozza vissza a Magyarországon is népszerű gépecske utódját.

A kétütemű motor helyett elektromos hajtást kapott. Az e-Schwalbe akkumulátorai konzollal együtt kivehetőek, nem szükséges az egész gépet odatolni a konnektorhoz. Háromféle sebességváltozatban készül majd: huszonöttel, negyvenöttel és nyolcvannal is használhatjuk, hatótávolsága akár 220 kilométer is lehet. Névleges teljesítménye 8, csúcsteljesítménye 15 lóerő.

Az utcai tesztek 2009 óta zajlanak, mostanra gyártásra éretté vált – a termelés az eredeti helyszínen, a türingiai Suhlban indul majd meg. „A német munka garantálja a minőséget” – nyilatkozta Daniel Schmid, a fejlesztésért felelős szakember. Az Efw-suhl partnere a széleskörű elektronikai tapasztalatokkal bíró Xtronic GmbH. Az e-Schwalbéból kezdetben évi ezer példányt készítenének – az ár 3500 euró, vagyis 945 ezer forint lesz.