MZ reinkarnáció

2011.02.27. 10:41

Az MZ a legnagyobb sikereit a versenypályákon aratta. Előbb az aszfalton, később terepen domináltak motorjaik: mérnökök tucatjai dolgoztak azon, hogy a kétüteműik harcoljanak a nyugati sportgépekkel.

A rendszerváltás után sokan ábrándoztak arról, hogy ez az éra visszatér: megpróbálták, de sajnos a közelmúltban bezárták a gyárat (bár úgy tűnik az elektromos robogó és az enduro-programjuk talpra áll). A ZP Moto alapítói egykori zschopaui mérnökök – ők még ott dolgoztak az MZ üzemben.

Céljuk a retró hangulatú, hetvenes éveket felidéző motorok gyártása. A modern technika, az alacsony tömeg és a dögös dizájn segítségével próbálják megcélozni azt a szűk réteget, akik pont az ilyen régies terepgépeket keresték – eddig hiába.

A formatervet David Negrello készítette – amit eddig látni, bizakodásra ad okot. Ugyan a kész motorra a hírek szerint 2012-ig kell várni, de bízunk benne, hogy a ZP Moto törekvése megvalósul. A motoripart sújtó rendkívül kellemetlen gazdasági helyzet nem könnyíti meg munkájukat, de a manufakturális termelés és a pontos célcsoport-meghatározás segíthet. Mi drukkolunk.