Megismerni a motort cifra járásáról

2011.03.03. 11:54

Néhányan a csődöt próbálják elkerülni, mások pedig nem törődve a válsággal, éppen valami újat próbálnak teremteni. Így cselekszik a norvég John Tangerås is: nem csak számítógéppel huszárkodik, hanem valóban küzd azért, hogy motorja, a Tangerås Verksted & Støperi T900 az utcára kerülhessen.

T, mint twin: a formás meztelen motort kéthengeres kilencszázas hajtaná. A fiatalember megkezdte a gyártás előkészítését, jelenleg már az öntőformák kivitelezése zajlik. A vezérműtengelyeket fogaskerekek hajtják, a hengersor és a forgattyúsház felső része egy tömböt képez. A léghűtéses, hengerenként négyszelepes blokk főtengelyét 180 fokkal ékelték el – az izgalmas hangot szavatolja a szokatlan járású konstrukció. A tervező szerint a T900 72 lóerős lesz, a hátsó kereket szíj hatja majd.

A motor teherviselő elem, a villanyakat alumínium szárakkal kötik a hengerfejhez; a lengővilla közvetlenül kapcsolódik a forgattyúsházhoz. Tangerås a gyártás beindulása esetén Marchesini kerekekkel és Brembo fékrendszerrel tervez.

Ismerve a világgazdaság jelenlegi helyzetét, könnyen lehet, hogy a formás gépből csak egy darab épül majd. Befektetőkről még nincs hír, de örülnénk ha lenne – egy stramm kéthengeres mindig jól jön a sematizálódó motorpiacnak.

A képek forrása: The kneeslider