A volt világbajnok építi az új Ducatit?

2011.03.10. 11:57

ducati-superquadrata-2011 fs4965

Többször utaltak már rá, lassan biztosra vehetjük: a Ducati a 2011-es szezon kihagyása után 2012-ben újra gyári támogatású csapatot indít a Superbike világbajnokságban. Az idei visszavonulásra logikus magyarázat lenne a Rossi-féle MotoGP projekt – és annak minden anyagi és emberi vonzata –, azonban Gabirele Del Torchio vezérigazgató szerint egészen máshonnan fúj a szél: a 1198 elérte a határait, érdemben nem fejleszthető tovább, 2011-ben esélytelenül indultak volna – mondja. Sokkal fontosabb most, hogy a 2012-es teljesen új 1200 köbcentis szupersportmotor – amit csak Superquadrata néven emlegetnek – ütőképes legyen. Az idei évből kimenekített erőforrásokból most gőzerővel építik azt a bizonyos versenymotort.

Ugyanezeket az információkat erősítette meg a háromszoros SBK világbajnok Troy Bayliss is, aki 2008-ban a gyári Ducati csapatnál hagyott fel a profi motorversenyzéssel. „Az utóbbi években sokat segítettem a fejlesztésekben – mind az előszezonban, mind az egyes futamok között. Nem szakadtam el teljesen sem a Ducatitól, sem a szponzoraimtól.” – mondta a veterán a motoblog.it-nek adott interjújában, majd a kérdésre, hogy mi a helyzet a Superquadratával, így válaszolt: „Persze, ott is jelen vagyok, az a feladatom, hogy kontrolláljam az új modell összes tesztfázisát. Semmi konkrétat nem mondhatok egyelőre, csak azt, hogy nagyon kemény munka folyik a háttérben, és egyértelműen az a célunk, hogy 2012-ben megnyerjük a világbajnokságot.”

BaylissinterviewabouthishelptodevelopDucati2012SBKbike

„Nem aggattak a nyakamba semmilyen marketing feladatot, jelenleg egy sima, egyszerű tesztpilóta vagyok. Persze ehhez értek a legjobban, a motorozáshoz, ezzel tudom a leginkább segíteni a csapatot.” – mondta.

Bayliss Assen

Bayliss az interjú végén – bár beismerte, hogy titkos álma válna valóra, azonban – ismét cáfolta, hogy bármikor is visszatérne a sorozatba, mint professzionális, hivatásos motorversenyző. Arról sajnos nem beszélt, hogy a vezetőségnek változott-e a 2011-es idény és a 1198 közt felállított fenti relációja a szezonnyitó után, ahol Carlos Checa kétszeres futamgyőzelmet ért el – egy privát Ducatin.