Nincs civil felelőse a motoros rendőr halálának?

2011.03.11. 12:10

Download.aspx (18)

Megszüntette a nyomozást a Tatabányai Városi Ügyészség a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság két civil alkalmazottja ellen: álláspontjuk szerint nem bizonyítható, hogy a gépjárművekkel foglalkozó munkatársaknak közük volt T. Zsolt motoros járőr szolgálat közbeni halálos balesetéhez.

Az ügyészség a nyomozást bűncselekmény hiánya miatt szüntette meg. A család jogi képviselője panaszt tett a határozat ellen, így az nem jogerős – mondta Miskolczi Ivett, majd hozzátette: az ügyben a katonai ügyészség az elhunyt járőr szolgálatparancsnoka ellen elöljárói gondoskodás elmulasztásának bűntette miatt folytat eljárást.

Download.aspx (19)

T. Zsolt tavaly augusztus 16-án az M1-es autópályán szenvedett halálos balesetet szolgálati feladat teljesítése közben, a felhőszakadásban motorjával a szalagkorlátnak csapódott.

A járőr korábban írásban jelezte, hogy motorja nincs jó műszaki állapotban, a gumik kopottak. A baleset napján ismét jelentést adott az abroncsok állapotáról, azonban elöljárója Tatabányára rendelte – oda tartva érte a halálos baleset.

Az országos rendőrfőkapitány fegyelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben, mely kitér a parancsnoki felelősség megállapítására. A gyanú szerint a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felületesen végezte el a belügyminiszter által május 31-én elrendelt járműszemlét: sok motort át sem vizsgáltak, így azt a konkrét darabot sem, melyen T. Zsolt életét vesztette.

A baleset körülményeinek rendőrségtől független feltárására internetes lap indult, melyen az egyik kommentelő állítja, a motorkerékpár hátsó gumija 20.000 kilométert futott. A 155 lóerős motor hajtott kerekén a szakértői vizsgálat szerint a profilmélység "több helyen 0,0 milliméter volt".

Az internetes lap bemutatja az ORFK vizsgálati jegyzőkönyvének egy részletét, mely szerint "a vizsgált szolgálati egységek tevékenységét (...) általános működési hiányosságok jellemezték (...) az alárendeltek szakmai munkája nem az elvárható kellő gondossággal és körültekintéssel lett szervezve. (...)  Figyelemmel arra, hogy nem eseti, hanem rendszeresen előforduló, tartósabb időszakra vonatkozó problémákról van szó, ezért felmerül a KEMRFK felső vezetésének általános vezetői felelőssége."

A Budapesti Katonai Ügyészség jelenleg is nyomozást folytat T. Zsolt őrnagyi rangban lévő szolgálatparancsnoka ellen, aki őt az esős időben úgy rendelte szolgálatra, hogy tudomása volt a gumiköpeny állapotáról – áll a városi ügyészség határozatában.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.