A félig magyar nagydíj is elvérzik lassan

2011.03.18. 11:10

A Prague Post szerint veszélybe került a csehországi MotoGP futamok jövője. A pálya üzemeltetői komoly anyagi gondokkal küzdenek – ha nem lesz változás, 2012-ben már biztosan nem tartják meg a motorversenyt.

A cseh futam hagyományosan az év egyik legsikeresebb, legnépszerűbb, legjobb hangulatú versenye – talán a jerezi és a valenciai futamok konkurálhatnak vele, de látogatottságban ezek is alulmaradnak. A Masaryk nevű pályán 1965 óta minden évben megtartották a Grand Prix-t – egyetlen kihagyás sem volt, a múlt évben is 238 000 ember volt kíváncsi a vasárnapi versenynapra.

Ivana Ulmanová, a pálya igazgató asszonya szerint egyértelműen a Dorna tehet a kialakult helyzetről: egyik évről a másikra megduplázta a rendezési jogot, ami 2010-ben már 2,5 millió fontra rúgott – ugyanakkor Ivana elmondása alapján a verseny összbevétele 1,8 millió font körül alakult.

Ulmanová hangsúlyozta, véleménye szerint ésszerűtlen lenne a veszteséget a pálya egyéb bérbeadásaiból pótolni – sokkal több pénz marad a zsebükben, ha egyszerűen meg sem rendezik a futamot.

Az igazgató asszony már felhívta a Dorna figyelmét a sajnálatos tényre, miszerint a jelenlegi licensz-díjakkal nagy valószínűséggel elmarad a 2012-es cseh nagydíj – választ még nem kaptak.

A képek forrása: Teliko82, Daylife, AP, archív