Vizsgálják Rossiék esését

2011.04.06. 11:44

Rossi-Stoner-crash-Jerez-635x343

Szinte várható volt, hogy a jerezi nagydíj hetedik körében történt balesetről még sokat fogunk hallani. Egy mai sajtónyilatkozat szerint a FIM (Nemzetközi Motorsport Szövetség) máris elrendelte az ügy alaposabb vizsgálatát.

A vasárnapi történések egészen a kicsúszásig hétköznapinak mondhatók: Valentino Rossi túl nagyot akar villantani, szinte lehetetlen távolságból kezdi kifékezni Casey Stonert. Túl gyorsan érkezik meg a kanyarba, az első kerék elveszti tapadását, a kanyar külső íve felé távozó Ducati pedig kiüti Stoner alól a motort. Mindketten elesnek, de sem a motorosoknak, sem a motoroknak nem esik bajuk. Ilyen egy szokványos versenybaleset.

A FIM az ettől a pillanattól kezdődő cselekménysort vizsgálja. A pályamunkások (nagyjából nyolcan-tízen) odarohannak a baleset helyszínére, Stoner motorját gyorsan ledobják a Ducatiról, Rossit visszarakják a nyeregbe, ütögetik, bíztatják, betolják. Tolják, pedig Rossi nem engedte el a kuplungkart, a Desmosedici járó motorral feküdt a földön.

Eközben Stoner szinte egyedül ül a Hondán – melynek motorját ő maga állította le – és várja, hogy valaki neki is segítsen újraindulni. Miután Rossi elrobogott, a pályamunkások odamennek hozzá, de nem tudják megtolni annyira, hogy beröffenjen az RC212V. A 27-es így kénytelen feladni a versenyt. Stonerhez hasonlóan Marco Simoncelli és a Gresini csapat is élesen bírálta a pályabírók munkáját, amikor azok a nagyra nőtt olaszt sem tudták újraindítani esése után.

A FIM egyelőre csak Stoner esetét vizsgálja, Simoncelliét nem. A vizsgálat keretein belül meghallgatják a pályabírókat, és a verseny fő bíráját is, azonban a kimenetel nem befolyásolja a jerezi nagydíj végeredményét. Az ügyről alkotott hivatalos álláspontot április 28-án osztják meg a közönséggel.