22 kilós svájci bicska

2011.04.07. 11:43

Úgy tűnik, nem kell negyedóra egy összecsukható elektromos motor beüzemeléséhez. A svájciak Voltitude-ja tényleg egy pillanat alatt lábra áll, az ügyes paralelogramma csuklóknak hála, egy mozdulat, és máris gurul a 22 kilós gépecske.

Az alacsony súlypont miatt biztos, hogy könnyen vezethető a minimalista moped, amely, ha kell, tisztán pedállal is hajtható, de lábhajtáskor elektromos segítség is igénybe vehető. A vízzel és lézervágással kialakított váz újrahasznosított alumíniumból készült, a tengelytáv 1087 milliméter.

Érdekes módon a Voltitude szekvenciális váltót kapott, amely 5, 7 vagy 8 fokozatú lehet. A 250 Wattos motort 9.5Ah-s lítium-polimer akkumulátorok táplálják – a hatótávolság tisztán elektromos üzemben 20 kilométer, amely könnyű pedálos segítséggel 40-re nő. A végsebesség 25 km/h, így a kerékpárosok számára kijelölt sávban is haladhat; használatához jogosítvány sem szükséges.

Elöl 10, hátul 5 LED adja a fényt. Az összecsukható elektromoped beépített biztonsági zárat is kapott, nem kell aggódni, hogy meglovasítják az irodából. Töltése ideje négy óra, amelyet egy laptop-töltőhöz nagyon hasonló kiegészítővel oldottak meg. Az összecsukott méret 600 x 850 x 250 mm, így könnyen elfér bármilyen autó csomagtartójában.