Rossi a 2012-es Ducatit teszteli

2011.04.10. 07:21

rossigp12

A Ducati lehetőséget adott Valentino Rossinak és Nicky Haydennek, hogy már most, a fejlesztések igen korai fázisában kipróbálhassák a 2012-es Desmosedicit. A szabályok értelmében a GP12 maximum 1000 köbcentis lesz, azonban egy korábbi interjú szerint elképzelhető, hogy a vörösök egy 900 köbcenti körüli motort építenek majd.

A péntek-szombati teszttel a Ducati lett az első csapat, aki a jövő évi, az új szabályrendszer alapján épített versenymotorjára felültette versenyzőit. Valentino Rossi jerezi tesztelése nagy port kavart fel, hiszen a szabályok értelmében – az erre a célra a Dorna által előre meghatározott napok kivételével – egész évben teszttilalom van a versenyzők számára. Azonban – és erre hivatkozik a Ducati is – a tiltás csak azon prototípus versenymotorokra vonatkozik, melyekkel az adott versenyző potenciálisan részt vehet az adott évben; a GP12 a 800 köbcentit meghaladó lökettérfogata miatt pedig egyértelműen nem ilyen.

A GP12 valamivel nagyobb, mint elődje, a jelenlegi geometriával kicsit magasabban van a fara. Érdekes, hogy az eddig a farokidomba vezetett kipufogó helyett most a jobb lábtartó mögé is vezettek egy húsos, rövid dobot. Filippo Preziosi technikai igazgató és Valentino Rossi a big-bang gyújtássorrend mellett döntöttek – az első körök alapján helyesen, állítja az olasz.

„Boldog vagyok.” – mondta Rossi a pénteki teszt után, melynek keretein belül 50 kört tett meg a 2012-es Ducatival. „Tetszik a GP12. Szerintem sokkal élvezetesebb, sokkal nagyobb élményt nyújt, mint a mostani. Természetesen még rengeteg munka van vele, hiszen ez volt a legelső alkalom, hogy kivittük a pályára, de a motorja már most jobban tetszik. Egyszerűen jó vezetni, és könnyedén meg lehet csúsztatni. Ezzel a géppel fogunk jövőre versenyezni, úgyhogy kiemelten fontos volt, hogy mi legyünk az elsők, akik kipróbálják.”

Nicky Hayden szombaton próbálhatta ki a Desmót, igaz, azt nem kezelte médiaszenzációként a csapat. Lapértesülések szerint a japánok 2012-es fejlesztését a mugellói nagydíj után láthatjuk majd először.