Tiltsák be a Hungaroringet?!

2011.04.12. 17:41

Nyugalmat a Hungaroring mellett lakóknak! – ezzel a címmel tette közzé állásfoglalását a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a versenypálya működéséből eredő zaj miatt.

A JNOB hivatalának szakértői megállapították: "A Hungaroring versenypályáján az elmúlt hét évben rendszeresen tartott edzések, tesztek rendkívül nagy zajhatása miatt több panaszos is az irodánkhoz fordult. Megállapítottuk, hogy a környezetvédelmi felügyelőség jogsértően járt el, amikor a zajra vonatkozó közérdekű bejelentések hatására nem intézkedett. Véleményünk szerint a felügyelőségnek el kellett volna rendelnie a Hungaroringen folyó tevékenység korlátozását vagy felfüggesztését.

Az eljárásban résztvevő hatóságok a versenypálya működését tévesen üzemi zajforrásnak minősítették, így a szabadidős zajforrásokra megengedettnél erősebb zajkibocsátást engedélyeztek az üzemeltetőnek. Irodánk a Vidékfejlesztési Miniszternél kezdeményezte, hogy vizsgálja felül a versenypálya jogerős környezetvédelmi működési engedélyét tekintettel arra, hogy a jelenlegi engedély jogszabálysértő és visszásságot okoz az egészséges környezethez való joggal összefüggésben."

A Szilas Tér Egyesület nyomatékosan kérte a Vidékfejlesztési Minisztériumot és Illés Zoltán Környezetvédelmi Államtitkárt, hogy a JNOB intézkedési tervében foglaltak szerint járjanak el a csaknem egy évtizede fennálló jogszabálysértések haladéktalan megszüntetése érdekében.