Tavaly majdnem elégett, idén győzni akar

2011.06.06. 11:34

Reménytelen, de megpróbáljuk visszaadni az Isle of Man TT hangulatát. Szívünk szerint csak átröppennénk, mint Mary Poppins – egészen biztos vagyok benne, hogy ezekben a napokban ő sem Londonban csücsül, hanem megragadta esernyőjét és átruccant a szigetre.

Mi nem esernyővel, hanem autóval kívánjuk megtenni a távot. Ma elutazom Németországba. Ott átpakolom a csomagokat egy másik kombiba és továbbindulunk a TT-re. A várható megérkezés szerda, a kora reggeli órákban. Hogy addig mi minden történik velünk, teljesen kiszámíthatatlan.

Elsődleges célunk, hogy Németországot hasmenés és gyilkos baktériumok beszipuzása nélkül hagyjuk el, a többit majd meglátjuk. Jó hír, hogy a 104 éves tradícióra visszanyúló versenysorozat edzéshetének vége, sőt már az első versenyeknek is. Dráma természetesen akadt most is, szerencsére nem bukás miatt.

A hagyományoknak megfelelően idén is a Superbike-ok 6 körös viadalával kezdtek a legények. Lehet tippelni, vajon ki nyerte a viadalt? Hát persze, hogy John McGuinness, ezzel pedig behúzta 16-ik TT győzelmét. Már élő legendának számít, pedig eredetileg kőműves.

Kihívója akadt bőven, mind közül talán Guy Martin szeretett volna legjobban legyőzni. A közönségkedvenc egészen az ötödik körig üldözte McGuinnesst, amikor a motorja a Hillberrynél lerobbant. Sokan attól tartanak, hogy az Aston Martin tulajdonos kamionszerelő idén csinál valami hülyeséget, hiszen évek óta olyan balszerencse üldözi.

Az eddigi sorozatos motorhibák végett a télen átigazolt a TT egyik legprofibbnak kikiáltott csapatához, a Relentless TAS Suzukihoz. Ám a dolgok eddig most sem alakultak jobban. Rajongói biztatják: ott van még az egész hét és különben is, a Senior TT a legfontosabb. Ugyan tavaly is ezt mondták, mikor Guy akkorát hibázott, mint előtte soha. Talán emlékeznek, ő az, aki a tűzgolyóként sodródott és túlélte.

A futam második helyezettje Cameron Donald lett, a harmadik Gary Johnson. Bitter Sanyi pénzügyi gondokkal küzd, ennek ellenére rajthoz állt és 30. helyen ért célba. A Superbike-on kívül az oldalkocsisok is megmérették magukat, ahol a legendás Klaus Klaffenbock / Dan Sayle páros diadalmaskodott.