Kazahsztánban keménykednek a motorosokkal

2011.06.15. 17:00

Kazahsztán a világ legnagyobb tenger nélküli országa. Úgy tűnik, nem csak a víz, hanem valami más sincs meg nekik. Csak a józan ész hiányával lehet megindokolni, hogy Almati város központjából kitiltották a motorkerékpárokat.

Az intézkedést senki nem értette, sőt, az elmúlt fél év kísérleti időszaka sem mutatott semmi okosat, ami ezt indokolná – ennek ellenére a rendelkezés érvényben marad. Az önkormányzat meg nem magyarázott rendelkezése miatt a helyi motorosok már minden létező helyen panaszt tettek, ennek ellenére a kazah vezetőség magasról tesz a modern városi közlekedésben kulcsfontosságú kétkerekűekre.

A Szajna utca, Rajimbeka sugárút, Lugankogo út és Al-Farabi sugárút közötti területen rengeteg dolgoznak, hisz az ország legnagyobb városának ez az üzleti és hivatali központja. Eddig sokan motorral oldották meg a munkába járást, de az utóbbi időben ezt ellehetetlenítette a tábla-terror és a fokozott rendőri ellenőrzés.

Az ország motoros szövetsége eddig hiába kereste meg az elnököt, a Közlekedési Minisztériumot, a miniszterelnököt, az ENSZ-t, a International Bikers Associationt és a Helsinki Bizottságot – minden hiába, érvényben marad az érthetetlen és kirekesztő rendelkezés.