Ducati: nem szexi, hanem pornográf

2011.07.05. 11:13

Nesze semmi, fogd meg jól – mondhatnánk, de inkább olaszos nagyvonalúsággal legyintünk a Ducati újabb húzása láttán, miközben spagetti-vastagságúra duzzadt idegszálainkról tovább csepeg a bolognai szósz.

Újabb kémfotók jelentek meg az új szupersport modellről, az 1199-esről. Az olasz Motociclismo magazin júliusi száma a lap internetes oldalán tett ígéretéhez híven további képeket hozott nyilvánosságra a novemberben megjelenő sportgépről.

A fotókról azonban számos lényeges részlet hiányzik: a kipufogórendszer, a lengővilla és a faridom egyiken sem szerepel. Jogos tehát a gyanú, hogy az ügyesen megkomponált képek kiszivárogtatása csak egy újabb fejezet volt a Ducati profi termékbevezető kampányában.

Jól látható a mesteri kidolgozású villahíd, az állítható első futómű és a Desmosediciéhez hasonló monocoque vázszerkezet. A Motociclismo felhívja a figyelmet egy rejtélyes kormánykapcsolóra is, amellyel feltehetően a kipörgésgátlót, vagy a motor és a felfüggesztés karakterisztikáját lehet szabályozni.

A fejidomról készült felvételen nem a LED-sor az egyetlen érdekes részlet: a merészen vágott lámpatestek nemcsak jól néznek ki, de a levegő beáramlását is segítik.

Az új, fogaskerekes vezérlésű blokkal megszakadt a hagyomány: a gyár abbahagyta a 851-esből származó L2-es további fejlesztését. A pletykák egy rövid löketű, pörgős V2-esről szólnak. A 1199-es valóban V2-esnek látszó blokkja a korábbi Ducatikhoz képest hátrébb helyezkedik el. Nem elég, hogy kedvezőbbé vált a súlyeloszlás, a tengelytáv is rövidebb lehet.