Balatonring: a politika a hibás

2011.07.15. 14:49

Sávoly önkormányzata tavaly év végén belterületbe vonta a spanyol beruházók által félig elkészített gyorsasági motoros versenypálya 196 hektáros területét, majd januártól telekadót vezetett be, amely után közel 200 millió forintnyi adóbevétellel számol -- nyilatkozta Bobek József, Sávoly polgármestere az MTI-nek csütörtökön.

A polgármester kifejtette, a kormány felhívásának kívántak megfelelni azzal, hogy mindent megtesznek a település gazdasági helyzetének rendbetételéért, ezért bár korábban nem létezett Sávolyon telekadó, idén januártól bevezették azt.

A félkész versenypálya területének belterületbe vonásáról ezt megelőzően, tavaly év végén döntött az önkormányzat testülete, amelyre a falu nem sokkal korábban elfogadott településrendezési terve adott lehetőséget. Az országos átlag alatti, 100 forint/négyzetméteres telekadó megfizetésére az állandó lakosok a lakhelyeik után 96 százalékos, a helyi vállalkozók 50 százalékos kedvezményt kapnak.

A telekadó bevezetésnek hozadéka lesz, hogy kiderül, kik a tulajdonosai a Balatonring megépítésének hírére spekulációs céllal felvásárolt területeknek – mondta Bobek József. Sávolynak a félkész versenypálya 196 hektárján kívül 120 hektárnyi belterülete van, 220 ingatlannal, amelyek fele külföldi, illetve ismeretlen tulajdonosi kör kézben van. A polgármester közölte, az 565 lakosú település a telekadóból befolyt összeget kész visszaforgatni az ingatlantulajdonosok fejlesztéseibe, ha azok végre ténylegesen kezdeni kívánnak valamit a megszerzett területeikkel. A versenypályán kívüli területről mintegy 40 millió forintnyi telekadóra számít az önkormányzat.

Arról, hogy mi lesz a félkész Balatonring jövője, Bobek Józsefnek nincs információja, mert mint kifejtette, sem a kormányzati, sem a befektetői oldalról nem kap tájékoztatást. Személyes véleménye az, hogy a politika buktatta meg a Balatonring megépítését 2010-ben, amikor a kiemelt beruházás befektetői nem kaphatták meg a beígért, állami garanciájú hitelt, így a politika fogja eldönteni azt is, megépülhet-e a jövőben, és szolgálhatja-e egy régió fellendítését a versenypálya.