Megsérült a magyar bajnok

2011.09.14. 14:29

Szombaton, a szlovák country cross bajnokság futamán egy ugrásból érkezve egy kiálló fának ütközött és megsérült a Hell Racing Team motorversenyzője, Németh Kornél. Az OKR Racing párkányi csapatának színeiben induló Kornél vállán a hatalmas ütközés következtében izombevérzés alakult ki, sőt, a lapockája hátsó nyúlványából letört egy kis csontdarab. Az egy hete bajnoki címet nyert kiváló MX-es azonban bizakodó, a gyors gyógyulás érdekében speciális hidegterápiás kezelésre és tornára jár, ugyanis két hét múlva a cseh bajnokin már újra rajthoz szeretne állni.

Az OKR Racing csapatvezetőjének, Richard Kubának a felkérésére utazott Szlovákiába, hogy a csapatot erősítve ismét rajthoz álljon a szlovák country cross bajnokság ladzanyi futamán. Ez a műfaj nem áll messze a tizenhatszoros magyar bajnoktól: 2009-ben megnyerte Németországban a bajnokságot, idén pedig részt vett a szlovák versenysorozat legelső futamán, bár akkor egy műszaki hiba miatt idő előtt kényszerült befejezni a viadalt.

Szombaton sem volt több szerencséje, alig egy órája rótta a köröket, amikor baleset történt: „Már pénteken, amikor kiutaztam és gyalog bejártam a pályát, nagyon tetszett, hogy gyakorlatilag a az útvonal 80 százaléka az erdőben megy. Az év elején vettem részt utoljára ilyen versenyen, így nagy örömmel álltam újra rajthoz. Ráadásul csütörtökön még sikerült egy napot tesztelnem Havasi Zolival, így a terepviszonyokhoz állított futóművel és egy jól felkészített motorral vághattam neki.” – emlékezett vissza a szombati napra Kornél.

Ötödiknek rajtolt és négy kör alatt egészen a második helyig jutott, annak ellenére, hogy egyértelműen látszott a többiek pályaismeretből származó előnye. Saját bevallása szerint a túlságosan nagy lelkesedése jelentette a problémát: „Nagyon bennem volt ez a krosszos feeling, hogy menni kell, nem baj, ha az ember kicsúszik egy kicsit a pályáról itt-ott. A balesetet megelőzően is volt már két húzós akcióm, de valahogy ez sem ösztönzött arra, hogy visszább vegyek. Amikor már a második helyen motoroztam és az extrém enduro szakaszra értünk, ahol én – talán mert technikásabb versenyző vagyok – sokkal gyorsabb tudok lenni, meg akartam előzni az előttem haladót. Akkor történt a baj, amikor újra az erdőbe értünk: ahogy ugrottam ki egy mélyedésből, nekicsapódott a vállam egy kiálló, vastag faágnak. Egyből érzetem, hogy nagy a baj!”

Kornél nem csak amiatt mondhatja magát a történtek ellenére is mázlistának, mert az ütés nem a fejét, hanem csak a vállát érte, de azért is, mert hamar szakértő kezekbe került, ami nagyban hozzájárulhat a gyors rehabilitációjához. Az első vizsgálatokat a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházban végezték el, ahol Dr. Szabó István a következő diagnózist állapította meg: „Kornélt egy direkt trauma érte, amelynek következtében egy izombevérzés látható a vállában, sőt, valószínűleg az izom gyors összehúzódása révén egy kis csontdarab is letört a lapocka hátsó nyúlványából. Első lépésben a fájdalom csillapítása volt a legfontosabb, és viszonylag rövid idő elteltével már alkalmazni tudtuk a gyógytornát, valamint egy speciális teljes test hidegterápiás eljárást is. Ezzel a kombinált kezeléssel az a cél, hogy a váll mozgásai szép fokozatosan helyreálljanak, és ne alakulhasson ki – a váll mozdulatlanságából adódó – rettegett szövődmény, a befagyott váll.”

A már számos világsztáron, többek között Mark Webber F1-es pilótán és Theo Walcotton, az Arsenal focistáján alkalmazott modern, hazánkban még nem igazán ismert eljárással kapcsolatban az ortopéd szakorvos elmondta: „Ez a terápia Európában egy nagyon jó ismert, de tudományosan még nem annyira jól dokumentált kezelés. Lényege, hogy a pácienst behelyezzük egy hideg gázzal teli területre (ez általában folyékony nitrogén gáz), ahol a körülbelül mínusz 130-160 fokos hőmérsékleten három percig tartózkodik a beteg. A nagyon nagy hideg hatására sokkterápiában részesül a beteg: az agy azt érzékeli, lépéseket kell tennie, különben megfagy a szervezet, így emiatt védekező mechanizmusokat indít el. Például a keringést a belső szervek fele úgy indítja, hogy azok melegen maradjanak, illetve olyan anyagokat szabadít fel, amelyek segítik a regenerációt. A hidegterápia előnye a nagyon erős fájdalomcsillapító hatáson túl, abban rejlik, hogy a teljes test regenerálódását segíti, így a kezelés nem csak az izomzatnak biztosít regenerációt.”