A kis Tomes a jövő reménysége?

2011.09.23. 10:52

Utolsó állomásához érkezett a nemzetközileg is elismert ADAC Mini Bike Cup versenysorozat. A szervezők a wackersdorfi pályát választották, amelynek karakterisztikája olyan kanyarkombinációkat, féktávokat és szintkülönbségeket foglal magába, mely egy MotoGP pálya hangulatát varázsolta a versenyzők és a nézők elé.

A pénteki edzésnapon Tomes Patrik, Magyarország egyik legfiatalabb versenyzője izgalommal várta, hogy megtehesse első köreit, bár a technikás pálya komoly feladatott állított elé: áttételcserék, pályaelemzések és versenyzési technikák kerültek előtérbe. Nagyon távolinak tűnt a jó eredmény elérése, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét. A hideg szombat reggeli edzés nem kecsegtetett jó eredménnyel, de Patrik csapatával keményen elemzett, dolgozott az időmérők előtt.

A fiatal srác saját NSR50 csoportjában előbb a 3. (NSR 50 és NSR 100 – 5. pozíció), a második időmérőn azonos felállásban már az 1. időt motorozta (NSR 50 és NSR 100 – 2. pozíció), míg a bajnokságot vezető Maty csak a 7. helyet szerezte meg. Patrik az összesítettben (NSR 50 és NSR 100) az 5. startpozícióból állhatott rajthoz.

A versenyen az első öt között diktálta az iramot. Olyannyira egy tempót motoroztak, hogy szinte csak az előbbre motorozó hibája adott volna lehetőséget az előzésre. Folyamatosan húzták egymást, azonban Patrik visszacsúszott, és az 5. helyen zárta a meccset.

A második verseny rajtját követően már a 4. helyről küzdött a dobogót jelentő második, illetve harmadik pozícióért. A vége előtt kettő körrel a 3. és 2. helyen motorozót előzte volna, mikor a kanyarban egymásra zártak és a Patrik mögötti versenyző a helyzetet kihasználva berontott hármuk közé. Idő szűkében már nem tudta pozícióját visszaszerezni, de így a kimagaslóan jó 5. helyen végzett.

Patrik mindkét versenyen megfutotta a leggyorsabb kört és szenvedélyesen versenyzett. A 2011-es szezont a rendkívüli 8. helyen zárta a 28 motoros között. Versenyzésével kivívta a német ADAC szakértők figyelmét is, akik külön kiemelték teljesítményét. NSR50 kategóriában 10 év alatti versenyző először debütált külföldön, a motorsport világában ilyen kimagasló eredménnyel.

Tomes Patrik elmondta: „Pénteken még nem sikerült jó köridőket elérnem, és nagyon sokat dolgoztunk, hogy a versenyre minden összeálljon. Ezen a hétvégén úgy érzem, hogy sikerült minden eddig megszerzett tudásomat kamatoztatni. Elmondhatatlanul boldog vagyok és már most fáj a szívem, hogy vége a 2011-es szezonnak.”