Lefagyasztották, meggyógyult, nyert

2011.09.26. 16:17

Mindössze tizennégy nappal súlyos vállsérülése után újra rajthoz állt Németh Kornél a cseh bajnokság hétvégi futamán. A Hell Racing Team MX magyar bajnoka saját pályafutásában is egyedülállóan gyorsnak számító gyógyulással, remek formában motorozott Jininben.

Annak ellenére, hogy az első futamban letört a váltókarja, pozícióját jól tartva a nyolcadik helyen ért célba, a második futamot pedig lenyűgöző fölénnyel megnyerte. Az összetett harmadik helyezésével megőrizte a bajnokságban ezüstérmes pozícióját, és az első helyezett Michek előnyét 36 pontra faragta le.

Elsőre merész vállalkozásnak tűnt, hogy pontosan két héttel a sérülése után Németh Kornél rajthoz áll a cseh bajnokság jinini versenyállomásánál. Ráadásul – a tervezettel ellentétben – még egy nappal a futam előtt sem tudta kipróbálni, hogy a speciális terápiával kezelt válla mennyire bírja a megterhelést. Kornél elszántsága azonban meghozta az eredményét, már az első szombati edzésen – ahol még csak óvatosan motorozott – érezte, hogy a vállán nem fog múlni a jó eredmény.

„A kanyarokban egy picit még fájt, de ez abszolút elviselhető volt. Meglepődve tapasztaltam, hogy az ugrásokból való érkezésnél egyáltalán nem volt panaszom, teljesen úgy működött, mint a sérülést megelőzően. Mivel új teleszkóppal mentem, amit nem tudtam korábban tesztelni, az első edzés azzal ment el, hogy a klikkeket állítottam, a motor egyensúlyának megtalálásához. Úgy tűnt, megtaláltam a helyes beállítást, az első időmérőn ötödik voltam, a másodikban pedig már második, így a kvalifikációm jól sikerült.” – mesélt a versenyt megelőző tapasztalatokról a tizenhatszoros magyar bajnok.

Az első futamban kiváló köridőkkel folyamatosan jött fel egészen a második helyezésig, amikor a táv felénél letört a váltókarja. „Már nagyon közel voltam az elsőhöz, éppen ki akartam előzni, amikor egy balos kanyarban, túl közel mentem a gumifalhoz és beleakadt. Másodikban maradt a váltó, onnantól kezdve már nem tudtam használni, így az egyenesekben le tudtak páran előzni. Nem akartam szétforgatni a motort, így lettem nyolcadik” – elemezte műszaki problémáját Kornél.

A peches első futam után a másodikban a sikerült elvinnie a startot, a balos kanyarban azonban kicsit kisodródott, így az első körben a második helyen motorozott. Nem sokáig maradt ebben a pozícióban, már a következő körben sikerült átvennie és a futam végéig megtartani az első helyet. „A második körtől kezdve húsz percen át nem nagyon láttak a többiek, annyira sikerült elmennem tőlük. Éreztem, hogy sokkal gyorsabb vagyok, mint ők. A végére – ahogyan fáradtam – picit lassultam, így közelebb tudott jönni legfőbb vetélytársam, Martin Michek. Azonban annyi erőt tartalékoltam az utolsó két körre, hogy ismét előnyre tegyek szert, így ne legyen esélye támadást kezdeményezni.” – mondta Kornél, aki a hétvégét az összetett harmadik hellyel abszolválta.

Ezzel az eredménnyel sikerült megőriznie a bajnokságban eddig elért második helyezését, sőt, az élen álló Michek jelentős előnyéből is sikerült faragnia. „Ilyen gyors gyógyulásom a pályafutásom alatt még sosem volt, magam sem gondoltam volna, hogy ilyen jól fogja bírni a vállam. Szeretnék köszönetet mondani kezelőorvosomnak, az ő segítsége és a hidegterápiás kezelés nélkül nem nagyon versenyeztem volna ilyen hamar, pláne nem ilyen eredménnyel.”