Moszkvics és Ural, mi lesz veled?

2011.09.29. 16:02

Kubában 52 év után ismét szabad az új gyártású gépjárművek adásvétele magánszemélyek számára. Az 1959-ben bevezetett korlátozások október 1-jei hatállyal szűnnek meg, de nem teljesen: új gyártású járművet ötévente egyszer vehetnek magánszemélyek, és csak azok, akik a vásárláshoz szükséges konvertibilis valutát "az állam szolgálatában végzett munkával" keresték meg.

Az új szabály valamennyi közúti gépjármű típusra vonatkozik, így motorkerékpártól kamionig bármit lehet vásárolni a hivatalos közlönyben helyi idő szerint szerdán megjelent kormányrendelet alapján.

Eddig csak azokkal a az autókkal és motorokkal lehetett szabadon kereskedni, amelyek már az 1959-es forradalom előtt is forgalomban voltak, az ország járműparkja így többségében veterán amerikai kocsikból és az időközben importált szovjet-orosz gyártmányokból áll.

A piac részleges felszabadítása Raul Castro államfő reformprogramjának része. Ennek központjában a magánszektor élénkítése áll. Az elnök a kommunista párt áprilisi kongresszusán tett bejelentést az autóvásárlási tilalom feloldásáról. Jelezte, hogy hamarosan bevezetik az ingatlanok magánszemélyek közötti szabad adásvételét is.

Az áprilisi kongresszuson elfogadott gazdasági és szociális reformcsomag leszámol a Fidel Castro által évtizedeken keresztül épített paternalista társadalommal. A program a magánvállalkozások javára csökkenti az állam szerepét egyebek között a mezőgazdaságban, az építőiparban, a szolgáltatások és a közlekedés területén.

A 11 millió lakosú országban a következő öt évben egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, fokozatos leépítik a szubvenciókat és a jegyrendszerről áttérnek a szabad kereskedésre.