110 éves a királyi trón várományosa

2011.10.24. 00:00

110. születésnapját ünnepli jövőre a Triumph: látva az új modelleket kijelenthetjük, jól felkészültek a jubileumi évre. November nyolcadikán három új motort lepleznek le a milánói EICMA szakvásáron, ezek közül egy igazi világújdonság, a márka friss csúcsgépe.

Az 1200 köbcentis Tiger Explorer a kalandvágyó túrázók kedvence lehet. A 955 egykori sikere után a tavalyi 800-assal ismét bizonyították, hogy igenis van helyük a szegmensben – az új kardánhajtásos háromhengeres viszont a kategória királyi koronáját követeli.

Az ride-by-wire rendszer, a tempomat, a kikapcsolható ABS és a kipörgésgátló alapáron járnak a jól fejlett túraenduróhoz. A váz acél, a kerekek pedig alumíniumból készültek – a gumik mérete 19 és 17 hüvelyk.

A gyáriak rengeteg kiegészítőt kínálnak: többféle táska, csomagtartó és elektromos eszköz csatlakoztatható. Hogy ez utóbbi ne terhelje meg a rendszert, kiemelkedő teljesítményű, 950 W-os generátort kapott a legnagyobb Tiger.

A sportosabb motorosoknak is kedvez az angol cég: a Street Triple R és a Daytona 675 R után az ikonikus Speed Triple-nek is megjelent a kellemes extrákkal ellátott R változata. Az Öhlinsszel együttműködve fejlesztették ki a futóművet: előre 43 milliméteres fejreállított NIX30-as, hátra pedig TTX36-is rugózó elemet szereltek.

A PVM által gyártott felnikkel darabonként 1,7 kilót lehet megspórolni – az ötküllős ékszer jelentősen csökkenti a rugózatlan tömeget és pontosabb vezethetőséget biztosít. A monoblock féket a piac legjobbjától, az olasz Brembótól rendelték. A vörös vázelemeket és az arany villát pompásan kiegészíti a két választható szín: a fekete és a fehér festés egyaránt nagyon jól áll a háromhengeres Speed Triple R-nek.

A legendás amerikai színész mostanra eladható márkanévvé változott, bár a Triumph esetében Steve McQueen nem csak egy jól csengő marketingtrükk: korábban TR6-jával szép versenysikereket ért el, de megjáratta a The Great Escape című, népszerű háborús filmben is.

A gép alapja a Bonneville T100 – a speciális kiadás mindössze 1100 példányban készül majd. A matt keki festés, a szignózott dekli, a szóló ülés és az apró lámpa nagyon dögössé teszi a már alapállapotban is meggyőző motort. A csillogó elemek feketére festése kifejezetten morcos hangulatot ad a kellemes karakterű kéthengeresnek.

Az ünneplésre készülő gyár öröme nem alaptalan: a nemzetközi gazdasági helyzet kedvezőtlen alakulása ellenére meg tudták őrizni, sőt meg is erősítették pozíciójukat: a 2010. augusztus és 2011. augusztusa közötti üzleti évben 19 százalékos növekedést sikerült felmutatniuk.