Őrülten vágyunk rá, magyarázat nincs

2011.11.14. 15:14

Észérvekkel nem szolgálhatunk, ezért legyen elég annyi, hogy amikor megpillantottuk az 2012-es Derbi Sendák fotóit, egyszerre mondtuk ki: kell. Nagyon vagány lehet az enduró tulajdonosaként a DRD 50 Racing, a szupermotó esetén pedig az X-Treme SM kifejezéssel válaszolni a milyen motorod van kérdésre, pedig az élmények csak ezután, a berúgókar lenyomásával kezdődnek.

Az évek óta a Piaggio tulajdonában lévő spanyol márka múlt héten mutatta be jövő évi kollekcióját a milánói EICMA kiállításon. Megnyugodhatunk, a zöldlobbisták nyomulása ellenére tovább élnek az apró kétütemű Minarelli blokkal hajtott típusok. Az eredetileg spanyol Derbi már jóval azelőtt elkezdte fejleszteni a Senda családot, hogy a márkát felvásárolták az olaszok. Pénzből és szándékból tehát nincs hiány, ezért valószínű, hogy egyhamar nem kell elköszönnünk az Aprilia RX/SX párossal azonos műszaki tartalmú típusoktól.

A kis Sendák rezonátoros kipufogóján gyárilag ott van a teljesítménycsökkentő vakcsonk, ezért állítólag indulástól érkezésig könyörtelenül kell tépni a gázt, és folyamatosan pöcögtetni a hatfokozatú váltót a forgalom tempójának megtartásához. A bejáratás után, a fojtások eltávolításával az alig száz kilós terepmotor, illetve tizenhetes, öntött kerekekkel készülő utcai testévre jelentős erőtöbblethez jut. Az érvényesülés képlete persze mitsem változik, de ez nem gond, hiszen mi éppen a beavatkozás lehetősége miatt szeretünk motorozni.

És, hogy mi a jelentősége ezeknek a váltós kismotoroknak egy olyan korban, amikor minden kamasz robogóról álmodik? Több dolog is. Egyrészt alumínium profilokból hegesztett bölcsővázuk sokkal stabilabb, 36 mm-es belsőcsövekkel készülő első Kayaba első teleszkópjuk pedig lényegesen több tartalékkal szolgál, mint bármilyen robogóé. Ezért a Derbi kamaszgépei nem csupán a motorvezetés játékos tanulásához ideálisak, de nem árt nekik a rossz út, és az eldőlés sem. A DRD 50 Racinggel valóban lehet terepezni, nem úgy mint a terepképesnek mondott, ballonos kerekű robogókkal, amelyek hamar elérik határaikat.