Nyolc hónap a kézilabdázónak

2011.11.28. 16:28

Jogerősen nyolc hónapi fogházra ítélte halálos közúti baleset okozása miatt a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Bíróság hétfőn Pásztor István volt magyar válogatott és világválogatott kézilabdázót.

A Kahler Frigyes vezette büntetőtanács ezzel helybenhagyta az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság május végén kiszabott büntetését. Nem változtatott a másodfokon eljáró tanács azon sem, hogy a 40 éves Pásztor István – aki jelenleg az első osztályú balatonfüredi kézilabdacsapat kapitánya – öt évig nem vezethet gépjárművet. A vádlott köteles megfizetni a 375 ezer forint bűnügyi költséget is.

Kahler Frigyes hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét a másodfokú tanács elfogadta, mert az eleget tett a bizonyítási kötelezettségének, és megalapozott tényállást állapított meg. A bírósági tényállás szerint Pásztor István 2010. szeptember 29-én Veszprémben egy kijelölt gyalogátkelőhelyen motorkerékpárjával elütött egy 80 éves embert, aki a helyszínen életét vesztette. Az élsportoló a 40 kilométeres sebességkorlátozó tábla ellenére 76-80 kilométerrel hajtott, és az az igazságügyi műszaki szakértő szerint az „elütési sebesség” is legalább 69-76 kilométerre tehető.

Az elsőfokú bírósághoz hasonlóan a megyei, másodfokú tanács is a vádlott javára írta őszinte, beismerő vallomását, megbánó magatartását, és hogy korábban közlekedési szabályszegést nem követett el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság azt is, hogy Pásztor István családos ember, egy gyermek eltartásáról gondoskodik, magas állami kitüntetése van, megbecsült élsportoló, közösségteremtő személyiség.

Különös enyhítő körülményként értékelte a másodfokú bíróság is, hogy a vádlott felkarolta az elgázolt férfi 80 éves özvegyét, azóta is hetenként látogatja, anyagilag támogatja, és mindenben igyekszik a segítségére lenni. A bíróság mindezekre tekintettel a büntetést az „enyhítő szakasz” alkalmazásával szabta ki, azaz a törvényi minimum „alá szállt” a büntetés kiszabásánál. A tanácsvezető bíró rámutatott, hogy a halálos közúti baleset okozásának vétségét egytől öt évig terjedő fogházzal rendeli büntetni a törvényhozó.

Kahler Frigyes az indoklásban kitért arra is, hogy a védelem indítványát viszont - miszerint függesszék fel a vádlott büntetését - nem lehetett figyelembe venni. Hangsúlyozta: a motoros többszörösen sértette meg a KRESZ szabályait, és ezáltal egy ember halálát okozta. Rámutatott: a baleset bekövetkezése „kizárólag a vádlotti magatartásra vezethető vissza”, azaz „sértetti közrehatásról nem lehet szó”. Ebben az esetben viszont semmi sem indokolja, hogy egy ember halálával járó, gondatlan cselekményért felfüggesztett szabadságvesztést kapjon a vádlott - hangzott el a tanácsvezető bíró indoklásában.