Megmentette a motoros életét

2012.02.12. 08:06

Egy motorkerékpárost megmentő orvos és egy múzeumalapító nyelvész tanár kapta az idén első alkalommal odaítélt Magyar Civil Becsületrend díját – hangzott el a szervezet budapesti sajtótájékoztatóján.

Tisztesség, becsület, tolerancia, testvériség és segítőkészség – ezeknek az értékeknek a fontosságát kívánja hirdetni a tavaly alakult Ars Humanica Hungarica Kör, amelyet hazai tudósok, egyházi vezetők és művészek alkotnak.

Az első díjazottak között van Szarvas József székesfehérvári orvos, aki egy életmentő segítségnyújtással érdemelte ki a kitüntetést. 2009-ben egy bicska és egy golyóstoll segítségével mentette meg egy balesetet szenvedett motorkerékpáros életét, aki egy darázscsípéstől kapott ödémát. Az orvos az országút árkában végezte el a nem rizikómentes műveletet: gégemetszést hajtott végre a férfin.

Pásztor Emil, az egri tanárképző főiskola nyelvészprofesszora a Magyar Nyelv Múzeuma létrehozásának ötletéért és megvalósításáért posztumusz kapta az elismerést. A múzeum Széphalomban, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett működik, létrehozásának ötlete még 1994-re nyúlik vissza.

Az évente egyszer kiosztott díj nem jár semmiféle anyagi elismeréssel, valódi értékét maga az átadott érem birtoklása adja. A díj Kiss György Munkácsy díjas szobrász- és éremművész által tervezett és készített emléktárgy, amelynek egyik oldala védelmező és segélykérő emberi kezeket ábrázol, másik oldalán a kitüntetett neve és az átadás éve van feltüntetve.

A hasonló önzetlen tevékenységeket felkaroló World Servers Foundationnel (Világszolgálók Alapítványával) együtt szervezett díjátadót pénteken este tartják a budapesti Kogart Házban.