A motorosok megúszták a szondát

2012.03.03. 09:00

A motorkerékpárokat kivéve minden motoros járművet vezető francia személyt érint az új szabályozás: 2012. július 1-től kötelező lesz az alkoholteszt minden gépkocsiban. A használatra azonnal alkalmas szonda nélkül autózókat pedig november 1-től 11 euróra meg is büntethetik a rendőrök. A Franciaországban közlekedő külföldi sofőrökre, illetve járművekre azonban nem vonatkozik a rendelet.

Nicolas Sarkozy államfő másfél évvel ezelőtt jelentette be: minden vezető számára kötelezővé kívánja tenni, hogy legyen nála szonda, de időpontot akkor nem közölt. A köztársasági elnök az intézkedéssel kívánja csökkenteni az alkohol miatt bekövetkezett balesetek számát, amelyek közel harmada halálos.

A francia szórakozóhelyek számára egyébként tavaly november óta kötelező a kijárat közelében egy alkoholszonda elhelyezése, amelyet a távozó vendégek meggyőződésük szerint igénybe vehetnek, 2010. január 1. óta pedig minden új, forgalomba kerülő buszra felszerelnek indításgátló alkoholtesztet, amely 2015 szeptemberétől minden buszon kötelező lesz.

Franciaországban tavaly 3970-en vesztették életüket az autóutakon, amely alig 0,55 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Öt évvel ezelőtti megválasztását követően Sarkozy célul tűzte ki, hogy 2012-re 3 ezerre csökkenti a közúti balesetek halálos áldozatainak számát.