James Bond film: műemlékrombolás

2012.04.18. 11:33

Elveszítette uralmát motorkerékpárja fölött egy nagy sebességgel száguldó kaszkadőr a legújabb James Bond-film, a Skyfall forgatása közben a 15. századi isztambuli Nagybazárban. Hogy ne gázolja el a statisztákat, bezúzta egy 330 éves ékszerbolt kristálykirakatát.

Török médiajelentések szerint személyi sérülés nem történt, de az ékszerbolt tulajdonosa nagy bevételkieséstől tart, mert a védett műemléknek számító isztambuli Nagybazárban még egy ablaküveg kicserélése is körülményes procedúra. Mivel a filmesek részéről senki sem ajánlotta fel az okozott kár megtérítését, sőt, Mete Boybeyi boltos szerint még csak nem is érdeklődtek a károk felől, az üzlet feljelentést tett a rendőrségen.

"Nagyon kedves, hogy a bazárt választották egy ilyen film forgatása helyszínéül, de az igazgatóság nem figyelmeztetett, hogy ilyen helyzetekre kell felkészülnünk" – panaszkodott a boltos, akinek üzlete hajdani az oszmán uralkodóház beszállítója volt.

A Skyfall a 23. James Bond-film, forgalmazása októberre várható. Két korábbi 007-es produkciót is Isztambulban forgattak: az Oroszországból szeretettel (1963) és A világ nem elég (1999) címűt.