Lemond Harley-járól a cunami-túlélő

2012.05.28. 12:06 Módosítva: 2012.05.28. 12:06

Hiába ajánlotta fel neki a Harley-Davidson, hogy felújítja hosszú utat bejárt motorját, a cunami-túlélő japán inkább lemond róla, hogy a vállalat méltó emléket állíthasson vele a tragédia áldozatainak.

A motor története néhány héttel korábban lett ismert, amikor egy kanadai beachcomber (tengerparti lomos), Peter Mark rátalált egy konténerben, Brit Columbia tartomány egy szigetén. A Harley-ról hamar kiderült, hogy a Japánon tavaly végigsöprő szökőár indította hosszú útjára, mely a Csendes-óceánon át vezetett, és a félreeső kanadai parton ért véget. Nem sokkal később sikerült megtalálni tulajdonosát, egy huszonkilenc éves japán férfit, Jokojamát, aki három családtagját vesztette el a katasztrófában.

Az utolsó hírek még arról szóltak, hogy Jokojama visszakapja Harley-ját, méghozzá a cég által felújított állapotában. A tragikus sorsú tulaj azonban úgy döntött visszautasítja a vállalat nagylelkű ajánlatát. Azt kérte a Harley-Davidsontól, hogy őrizze meg jelen állapotában és állítsa ki szeretett kétkerekűjét, így tisztelve meg azokat, akik életüket vesztették a földrengés és a szökőár alatt.

A motor az amerikai vállalat milwaukee-i múzeumába kerül, ahol hamarosan bárki megnézheti. „Múzeumunk számára óriási megtiszteltetés, hogy megkapjuk ezt a csodálatos motorkerékpárt. A motort a kérésnek megfelelően meghagyjuk hányatott állapotában és kiállítjuk, hogy a látogatókat emlékeztessük vele a japánt sújtó tragédiára.” – mondta Bill Davidson, a múzeum alelnöke közleményében.