Mentőhelikopterrel a kórházba - menő?!

IoMTT 2012

2012.06.02. 13:29

Újabb három edzésnapon vagyunk túl, a gyakorlás ideje lejárt, szombattól a versenyeké a főszerep a Man szigeti TT-n. Kisebb nagyobb bukásokat és az egyre változékonyabb időjárást leszámítva szerencsésen véget ért az első hét. Szerdán csökkent a hőmérséklet, de a napos idő megmaradt, így az egyéni kategóriákban részt vevők gond nélkül teljesítették a feladatot.

Az oldalkocsis kategória versenyzői már nem mondhatták magukat ennyire szerencsésnek, köd nehezítette a dolgukat, az edzést félbe kellett szakítani. Csütörtökön eső kopogására ébredhettek a helyszínen tartózkodók, amely délutánra ugyan elállt, de a vízfoltok miatt, a Superbike kategória időeredményein, Michael Ruttert és Conor Cumminst kivéve már nem tudtak javítani a versenyzők. Péntek este az időjárás ugyan remek volt, mégis elmaradt a Superbike kategória gyakorlása, mivel két szakaszon is olajfoltokat észleltek a pályán.

A körülmények figyelembevételével csoda, hogy John McGuinness addig csűrte-csavarta, míg szerdán ismét átlépte a 130 mérföld/órás átlagsebességet. Tovább borzolta a kedélyeket, nyilatkozatában jelezte, néhány másodperccel gyorsabb is lehetett volna, ha nem kell annyit előznie. A 42 éves, új-zélandi Bruce Anstey feljött a dobogó képzeletbeli második fokára, bizonyítva, hogy jó az öreg a háznál. A végső eredményre nem kell sokáig várni, szombaton minden kiderül.

A hét második felében egyre nagyobb szerepet kaptak a superstock, valamint supersport motorok is. Az előbbit a szintén negyvenesek táborába tartozó Michael Rutter uralja, míg a hatszázasok mezőnyét a Dunlop fivérek.

Ian Hutchinson, a 2010-es rekorder majdnem elveszítette a lábát még ugyanabban az évben, egy ártatlan bukás során a brit bajnokságban. Másfél év kőkemény rehabilitáció után újra részt vesz a TT-n, jelenleg a 12-ik helyen áll a Superbike kategóriában.

Lee Johnston, az idei Northwest 200 Superstock mezőnyének meglepetésembere volt. Szédületesen motorozott, sokan a TT új, titkos favoritjaként kezelték. Újoncként jelenleg a 47-ik helyen áll, ami egyáltalán nem rossz eredmény, viszont tökéletesen reprezentálja, hogy a hegyi pálya vonalvezetése semmihez sem hasonlítható, tapasztalat nélkül aligha lehet maradandót alkotni.

Guy Martin ismét a BBC-nek adott nyilatkozatával sokkolta a közvéleményt. Martin, az eddigiektől merőben eltérően most azt mondta, ha nyerne egy TT-t, valószínűleg visszavonulna a motorversenyzéstől és új kihívásokat keresne. Szokásához híven nem tökölt, elárulta, legszívesebben a Mount Everestet mászná meg.

A szupersztárokon túl is van élet. Figyelmükbe ajánlom például Matsushita Yoshinarit. A japán újságíró/TT versenyzővel még tavaly haverkodtunk össze. Rendkívül vicces figura. Élete első Tourist Trophy versenyén óriásit bukott és megsérült a gerince. Mindezt vihogva mesélte, majd hozzátette, utólag nagyon menő dolognak tartotta, hogy mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Az eredményekért kattintson ide.