Száguldás, száguldás, baleset, győzelem

2012.06.03. 20:37

Nincs mese, John McGuinness tizennyolcadik győzelmét is begyűjtötte az Isle of Man TT tegnapi Superbike versenyén.

Hűvös, felhős időben indították a Superbike futamot. McGuinness azonnal magához ragadta a kezdeményezést és vezetett, de a kör végén mégis Cameron Donald állt az első helyen, Guy Martin a harmadikon. Mindhárman egy másodpercen belül voltak és 130 mérföld/óra feletti átlagsebességet motoroztak. A második körben McGuinness belehúzott, visszaszerezte az első helyet és két másodperces előnnyel érkezett a boxba. Martin hátránya hat másodpercre nőtt és átlagsebessége is lassult a vezető pároshoz képest. A lincolnshire-i versenyző vesszőfutása megkezdődött: nemhogy a dobogó második fokáért, a pódiumon maradásért is keményen küzdenie kellett.

McGuinness innentől magabiztosan vezetett, előnye körről körre hízott és a második boxkiállás előtt megfutotta a nap leggyorsabb körét, 130.483 mérföld/órás átlagsebességgel. Martin kálváriája tovább folytatódott, mivel a második kiállásnál tengelygondok miatt nem cserélték ki Suzukijának hátsó kerekét. A dobogó ekkor végérvényesen elúszott, négy kört volt kénytelen teljesíteni egy gumival. Az ötödik körben utolérte Anstey, aki tíz másodperccel volt gyorsabb Martinnál, így az öt másodpercre olvadt hátrányát, öt másodperces előnnyé varázsolta az utolsó kör kezdetére.

McGuinness tovább szárnyalt, végül 14.86 másodperces előnnyel, új versenyrekorddal (1:46.03,06) győzött az ausztrál vízvezeték szerelő és az új-zélandi veterán előtt. Johnnak úgy tűnik ismét szerencsét hozott a szokásos, évi fűnyírás. Minden évben, a TT-t megelőzően rituálészerűen lenyírja a füvet házának udvarában.

Guy Martinnak végül sikerült célba érnie a negyedik helyen. A nagy visszatérőt, Ian Hutchinsont nyolcadikként intették le, Michael Dunlopot tizedikként. Utóbbi eredménye csodaszámba megy, mivel Superbike Hondája helyett, Superstock kategóriás Kawasakijával állt rajthoz. A legjobb újonc, a huszonegyedik helyen célba érő Karl Harris lett.

Ryan Farquhar, Ian Lougher, Michael Rutter and Adrian Archibald sajnos kiesett. McGuinness csapattársa, a fiatal Simon Andrews az első kör háromnegyedénél bukott, vállát, bokáját és csuklóját törte. Úgy tűnik, számára véget ért az idei TT.

Conor Cummins a futam előtt jelezte, nem indul. A manxi versenyző még a North West 200-on elszenvedett egy súlyos kézsérülést. Megoperálták, kvalifikálta magát a TT összes futamára, ennek ellenére mégis a távolmaradás mellett döntött. Cummins úgy tervezi, a verseny fő attrakciójára, a Senior TT futamra rendbejön. A köztes viadalok sorsáról még nem rendelkezett.

Az oldalkocsisok első versenyét a helyi Dave Molyneux nyerte, immáron tizenötödik alkalommal. Utasa, Patrick Farrance viszont első TT győzelmét ünnepelhette szombat délután. Így Molyneux már az összes japán gyárnak szerzett TT trófeát a kategóriában, ez alkalommal a Kawasakit boldogította. A második helyen a Birchall fivérek, a harmadikon pedig Harrison/Aylott páros ért célba. A nagy esélyesként számon tartott Holden/Winkle, valamint Reeves/Sayle páros még az első körben feladta a küzdelmet.