A Babettákra vadásznak a szlovákok

2012.06.04. 12:34 Módosítva: 2012.06.04. 16:02

Nem csak Magyarországon aktuálisak a változások: a szomszédos Szlovákiában is eltűnhetnek az utakról a rendszám nélküli segédmotorkerékpárok a közúti közlekedésről szóló törvény egyik módosítása miatt - írta a pozsonyi Új Szó hétfőn.

Leginkább a gútai Babetta és Stella valamint a félig szlovák gyártmányú Korando az érintett: a segédpedálokkal felszerelt gépek máig a posztszocialista országok közútjainak a jellegzetes résztvevői - 2013 januárjától már ezeket a járműveket is rendszámtáblával és karosszériaszámmal kell ellátni, aminek költsége viszont meghaladja a Babetták értékét is.

Míg az ilyen típusú motorkák piaci ára 100 és 200 euró között mozog, addig az új szabványhoz való igazítás költségei elérhetik a 300 eurót is. "Az alvázszám megfelelő feltüntetése körülbelül 120 euróba kerül, két műszaki ellenőrzésre is el kell vinni, ami együtt további 100 eurót jelent. 25 euró a rendszámtábla kiadása, s mivel a törvény azt is előírja, hogy ez a rendszámtábla meg legyen világítva, akár további 50 eurót kell félretenni erre a kisebb műszaki beavatkozásra" - írja a pozsonyi lap.

A kisrobogók tulajdonosai aláírásgyűjtésbe kezdtek a jogszabály módosítása miatt. Amikor Csehországban - a helyi KRESZ módosítása miatt - korábban hasonló problémával találkoztak a tulajdonosok, sikerült kivételt kapniuk. A szlovák közlekedési tárca mérlegeli a felvetéseket.