Konvoj kíséri haza a motorbaleset áldozatait

2012.06.04. 13:57

Több száz magyar és lengyel motoros kíséri haza kedden a lengyelországi motorbaleset magyar áldozatait - mondta el az MTI-nek hétfőn Kulcsár András, a motorozz.hu fórum tagja, a nemzetközi konvoj egyik szervezője.


Az áldozatokért kedden két halottszállító gépkocsi megy Lengyelországba magyar motorosok kíséretében. A tervek szerint 10 órakor Krakkóban találkoznak a lengyelországi motorosok képviselőivel.A bő egy héttel ezelőtt történt balesetben meghalt három motorost kísérő konvoj várhatóan még délelőtt visszaindul Budapestre.

A lengyel kísérők egy része csak a határig tart a menettel, de legalább 35-en egészen a Fiumei úti temetőig kísérik a halottakat. A magyar résztvevők többsége - közel 200 személy csaknem 150 motoron - a parassapusztai határátkelőhelynél csatlakozik a konvojhoz, amelyet a határtól az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) motoros rendőrei vezetnek fel a fővárosba.

A Fiumei úti sírkertben, ahol szintén több száz motoros és gyalogos várja majd a gyászmenetet, várhatóan este fél tíz körül csendes megemlékezést tartanak a hozzátartozók részvételével. A temető igazgatósága erre az alkalomra a motoros megemlékezőknek parkolási lehetőséget biztosít.
Kulcsár András a március 15-i megemlékezéseken való lengyel részvételre utalva kiemelte, hogy "idén ez már a második olyan lengyel-magyar szolidaritási megnyilvánulás, amely tömegeket mozgat meg". Wojciech Kulesza, a lengyelek szervezője azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a motoros közösség ilyen esetekben minden egyéb szemponttól függetlenül kifejezi részvétét és szolidaritását a hozzátartozókkal.

Mindkét szervező nagyra értékelte a rendőrség támogatását, hiszen az ORFK motoros rendőrei - vezetőikkel együtt - díjmentesen vállalták a több száz fős csoport biztonságos felvezetését. A lengyelek, korábbi felajánlásuk ellenére, nem tudják a határig kikísérni a konvojt, mert a labdarúgó Európa-bajnokság miatt elvezényelték őket.

Május 27-én a Krakkó-Zakopane útvonal dupla záróvonalas, egyenes útszakaszán egy brit rendszámú, jobbkormányos Volkswagen Polo áttért a szemközti sávba, ahol frontálisan ütközött egy szabályosan haladó, Szlovákiába tartó tíz fős magyar motoros csoporttal. A balesetben három magyar állampolgár vesztette életét, közülük egy házaspár a helyszínen, a harmadik áldozat kórházban halt meg.

A bíróság három hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a baleset okozóját. A helyi törvények értelmében a halálos kimenetelű közúti balesetet okozó vezetőre kiszabható büntetés maximális mértéke 8 év szabadságvesztés.