Miskolcon a világ szeme

2012.06.07. 14:48

Idén ismét rangos világeseménynek biztosít helyszínt Miskolcon a népkerti salakmotorpálya, hiszen 2012. június 16-án, szombaton a jövő évi Salakmotor Grand Prix egyik kvalifikációját rendezik majd meg a borsodi megyeszékhelyen.

A MAMS salakmotor szakága kijelölte a két főhelyen induló magyar motorost, valamint a két tartalékot is. Ennek értelmében 6-os rajtszámmal Magosi Norbert indul, Tabaka József 12-es rajtszámmal képviseli hazánkat, Szatmári László és Bencze Zsolt pedig a tartalék helyeken szerepelnek.

Kiss Szabolcs, a MAMS Salakmotor szakágának vezetője elmondta: „A magyarországi FIM és UEM eseményekre a MAMS salakmotor szakágának kell megnevezni az indulókat, ami jelen esetben a klubvezetők és a szakágvezető illetékessége. Külön-külön beszéltem a négy klubvezetővel, és kértem, tegyenek javaslatot az indulókra, ezeket a válaszokat összegezve született meg a döntés, hogy Magosi Norbert és Tabaka József induljon főversenyzőként."

Az már korábban kiderült, hogy nem lesz könnyű dolga a hazai duónak, hiszen a lengyelek két erős versenyzőt indítanak, a korábbi GP-menő Krzysztof Kasprzak és a tehetséges Ekstraliga versenyző, Grzegorz Zengota érkeznek Miskolcra.

A cseh szövetség egyik legjobb motorosát delegálta a kvalifikációra, Lukas Dryml személyében, aki bátyával Alessel, négyszeres páros Európa bajnoki címéből egyet éppen Miskolcon szerzett meg 2009-ben szinte hibátlan teljesítménnyel. A cseh motoros 2008-ban állandó résztvevője volt a Speedway Grand Prix-nek, a 2010-ben megrendezett miskolci GP kvalifikációs versenyen pedig az első futamban elszenvedett bukását követően mindössze egy pontot veszítve az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Az ukrán motorsport szövetség két fiatal, ám annál tehetségesebb versenyzőjét küldi harcba, a miskolci versenyre Aleksandr Loktaev és Kiril Tsukanov érkezik. Az 1994-es születésű Loktaev a lengyel Ekstraligában szereplő Stelmet Falubaz Zielona Gora versenyzője idén, és versenyről-versenyre bizonyítja, hogy van helye a világ egyik legerősebb bajnokságában.  Tsukanov kiválóan ismeri a miskolci versenypályát, hiszen számtalanszor járt már a borsodi megyeszékhelyen, utoljára 2011-ben a páros Európa bajnoki elődöntőn, ahol Andriej Karpov bukása miatt egyedül volt kénytelen teljesíteni a futamokat, ám így is 10 pontot szerzett.

Semen Vlasov 7-es rajtszámmal vág neki június 16-án a küzdelmeknek és tér vissza korábbi sikereinek színhelyére, Miskolcra. A szimpatikus orosz versenyző 2009-ben tagja volt a Speedway Miskolc ligacsapatának, és oroszlánrészt vállalt abban is, hogy a csapat megnyerje a lengyel II. ligát, így a magasabb osztályba jusson, hiszen az Orzel Lódz elleni döntőben 22 pontot szerzett.

A teljes startlista:

1. Cristian Carrica, Olaszország

2. Matic Voldrih, Szlovénia

3. Mathieu Tresarrieu, Franciaország

4. Kenni Arendt Larsen, Dánia

5. Aleksandr Loktaev, Ukrajna

6. Magosi Norbert, Magyarország

7. Semen Vlasov, Oroszország

8. Matic Ivacic, Szlovénia

9. Krzysztof Kasprzak, Lengyelország

10. Friedrich Wallner , Szlovákia

11. Nicolas Covatti, Olaszország

12. Tabaka József, Magyarország

13. Grzegorz Zengota, Lengyelország

14. Lukas Dryml, Csehország

15. David Bellego, Franciaország

16. Kiril Tsukanov, Ukrajna

17. Szatmári László, tartalék - Magyarország

18. Bencze Zsolt, tartalék – Magyarország

Program

2012. június 15. Péntek

16:30 Szabadedzés (megtekintése ingyenes)

2012. június 16. Szombat

15:00 Kapunyitás

16:30 START!

Jegyinformációk

12 éves kor alatt a belépés INGYENES

Normál belépőjegy: 3000 HUF

Páros belépőjegy (pároknak, házaspároknak): 4000 HUF

Diák (egyetemi diák is), nyugdíjas (65 év fölött) belépőjegy: 1500 HUF