Az eddigi legsportosabb BMW

2012.07.27. 16:01

A pletykák ismét igazak voltak: ma hivatalosan is bemutatták a BMW HP4-et. A négyhengeres sportmotor erős és könnyű. Teletankolt tömege 199 kiló; ebben már a versenyszintű ABS és a DTC kipörgésgátló is benne van.

A speciális kiadás követi a HP hagyományt, de ez az első, amely négyhengeresből készül. Szériában együléses kivitelben lesz elérhető, de a gyári sajtóanyag szerint opcióként kapható egy falatnyi nyergecske az utas számára is. A mérnökök rengeteg tapasztalatot szereztek a két éve tartó versenypályás küzdelmekkel, így állításuk szerint a futómű és a motorhangolás tökéletesebb lesz az eddiginél.

A DDC, vagyis a Dynamic Damping Control alapból a szett része: az elektronikus rásegítéssel, számítógép által felügyelt futóműállítás speciálisan a sportkörülményekhez készült, elősegíti a gyors és biztonságos fordulókat határértéken is.

A fokozatokban állítható blokkolásgátlót a német IDM bajnokságban szerzett tudás alapján lőtték be – ha minden igaz, ez a legsportosabb BMW a márka történetében – ezzel együtt a biztonságra és a vezethetőségre is nagyon ügyeltek. Launch kontroll néven startolássegédet is kapott a HP4.

Az új hétküllős kerekek 2,4 kilós fogyást jelentenek, de a számos könnyűfém alkatrész és a titán kipufogórendszer is a súlycsökkentés miatt került a gépre. Ereje 193 lóerő, amelyet 13 ezres fordulaton ad le. A nyomaték 112 Nm, amely 9750-től a vezető rendelkezésére áll.