Itt senki nem fog egykerezni!

2012.08.08. 16:04

Akár száz Dongót, vagyis az 1950-es években Székesfehérváron gyártott segédmotorral felszerelt kerékpárt is láthatnak az érdeklődők, ha a hét végén ellátogatnak Makóra, ahol pénteken kezdődik a 6. Országos Dongós Találkozó.

Bíró Ferenc szervező elmondta, hogy immár harmadik alkalommal ad otthont a Maros-parti város az országos dongós találkozónak, börzének és versenynek. A találkozóra eddig félszázan jelentkeztek az ország különböző szegleteiből és a határon túlról. A korábbi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy akár kétszer ennyi is összegyűlhet a hét végére az 1950-es, 1960-as évek utcaképét meghatározó járműből.

A háromnapos rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek egymás kétkerekűivel, melyeket pénteken a közönség is megszemlélhet a Hagymatikum fürdő előtti Makovecz téren - mondta a szervező.

Szombaton 40-45 kilométeres túrára indulnak a vendégek, ellátogatnak Óföldeákra a fatornyos templomhoz, miközben gyorsasági és ügyességi versenyt is rendeznek. A Dongó – ha nem is hosszú távon – akár 50 kilométer per órás sebességgel is tud haladni, az ügyességi feladatok fajtái azonban behatároltak, hiszen a biztonságos vezetéshez érdemes két kézzel szorítani a segédmotorral felszerelt kerékpárok kormányát – közölte Bíró Ferenc. Vasárnap az érdeklődők a Maros-parti strandon csodálhatják meg a veterán járműveket.

A kerékpárokra szerelhető segédmotorok gyártásának ötlete 1953-ban merült föl Magyarországon a vidéken élők közlekedésének megkönnyítése érdekében. A lehetőségeket számba véve a magyar mérnökök úgy döntöttek, hogy az olasz Mosquitót "adaptálják". Az első Dongókat 1954 augusztusában gyártották a székesfehérvári Vadásztölténygyárban, ahol minden szükséges eszköz megvolt az egyszerű technológiát igénylő motorok előállításához.

A kétütemű motorok sorozatgyártása egy esztendővel később kezdődött el, a boltokban 1480 forintért lehetett megvásárolni, ami akkor két-három havi átlagfizetésnek felelt meg. Kapható volt kerékpárral együtt is körülbelül 2200 forintért. A léghűtéses, 38 köbcentiméteres motorok legnagyobb teljesítménye 0,8 lóerő 4600-as percenkénti fordulatszámon.

A motorok nagy előnye volt, hogy a korabeli kerékpárokra két csavarral föl lehetett erősíteni. Fogyasztásuk csekély, 100 kilométerenként megelégednek 1-1,5 liter benzinnel, és karbantartásuk sem igényel különösebb műszaki ismereteket.

A csupán 1957-ig gyártott Dongók vesztét a segédmotor-kerékpárok megjelenése okozta, a kétsebességes, kényelmesebb járművek kiszorították őket a piacról. Veteránmotoros körökben az aprócska segédmotorral felszerelt kerékpárok igen népszerűek, volt olyan találkozó, melyen egy Dongót választottak közönségdíjasnak a látogatók.

A képek forrása: Vasi veterán, Zsombori Norbert