Csődben az MZ, jobb is így

2012.09.10. 16:36

Pénzhiány miatt sokadszorra is végveszélybe került az MZ motorkerékpárokat gyártó német vállalat. A Motorenwerke Zschopau (MZ) egy sikertelen hiteltárgyalás miatt arra kényszerült, hogy csődvédelmi eljárás megindítását kezdeményezze. Az illetékes chemnitzi bíróság azonban hétfőn formai okokra hivatkozva elutasította a kérelmet. A cégnek két hete van a pótlásra.

A vállalatot 2004-ben vette át Martin Wimmer és Ralf Waldmann, a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájának két korábbi német versenyzője a Hong Leong Industries malajziai konszerntől, amely 1996-ban vette meg a keletnémet céget.

Az új tulajdonosok 4 millió eurót fizettek a veszteséges vállalatért és speciális motorok kisszériás gyártásával igyekeztek kivezetni a céget a válságból. A szászországi tartományi kormánytól 2011-ben hitelgaranciát kaptak, de a hitelező bankokat ez nem nyugtatta meg, a közelmúltban így sikertelenül zárult egy áthidaló kölcsönről szóló tárgyalás.

A cég jelenleg 49 főt foglalkoztat, a szászországi Hohndorfban működő üzemben elektromos rollereket gyártanak. A társaság a legutóbbi tervek szerint innovációval, például hibrid meghajtású modellek kifejlesztésével próbálna talpra állni, de nincs meg a kellő anyagi forrás a fejlesztéshez.

Az MZ a rendszerváltás előtt az NDK egyik vezető iparvállalata volt, és fénykorában évi 850 ezer darabos termeléssel a legnagyobb motorkerékpár-gyártó volt a világon.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.