Motorra vágyott a letartóztatott főtiszt

2012.09.12. 16:22

Előzetes letartóztatásba helyezték a Magyar Honvédség (MH) egy jogász végzettségű főtisztjét befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) budapesti regionális osztályának főügyész-helyettese.

Margl Zoltán közleménye szerint a regionális osztály augusztus 24-én rendelt el nyomozást hivatali befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt. A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományába tartozó jogász végzettségű, jogi és igazgatási főnöki beosztású főtisztet szeptember 6-án gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügyészség eddigi adatai szerint a főtiszt magát katonai ügyésznek is kiadva – vagyoni előnyt, készpénzt és motorkerékpárt kérve – azt állította, hogy folyamatban lévő büntetőeljárásokban eljáró hivatalos személyeket veszteget meg az eljárások megszüntetése, illetve különböző kényszerintézkedések elmaradása érdekében.

A gyanúsítotti kihallgatást követően őrizetbe vették. A főügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa szeptember 8-án elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb egy hónapra.

Margl Zoltán főügyész-helyettes megjegyezte: a nyomozás kezdeti szakaszában tart, így azzal összefüggésben egyéb információt – a nyomozás érdekeire figyelemmel – nem áll módjukban közölni.