Nem veszel robogót? 5 millió büntetés!

2012.09.25. 16:58

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) 5 millió forintra bírságolta a Magyar Posta Zrt.-t, mivel a robogó-motorkerékpár tenderen nem volt hajlandó szerződést kötni a legjobb ajánlatot tevő, nyertesnek kihirdetett céggel - a határozat a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg.

A március végén közzétett felhívás 237 robogóra és 35 motorkerékpárra szólt. Az első kategória becsült ellenértéke nettó 118,5 millió, míg a másodiké nettó 19,250 millió forint volt. Két cég - a BPR-Consulting Bt. és a Marinát Kft. - tett ajánlatot. Az ajánlatok beadása után közölte velük az ajánlatkérő, hogy eláll a közbeszerzéstől, mivel a Magyar Posta az átvilágítása után takarékossági programot indít, így nem lesz szüksége a járművekre.

A KDB elmarasztalta a postát azért is, mert nem volt hajlandó megfizetni a befizetett ajánlati biztosíték összegének kétszeresét, amelyet a Kbt. abban az esetben ír elő, ha a szerződéskötés bármilyen ok miatt elmarad. A KDB-hez a BPR-Consulting Bt. fordult jogorvoslatért, amely mindkét részajánlati körben a lehető legmagasabb pontszámmal nyert.

Az 5 millió forintos - a KDB mai gyakorlatában magasnak számító - bírságot azzal indokolta a döntőbizottság, hogy az ajánlatkérőt az elmúlt két évben már bírságolta közbeszerzési szabályszegésért.