Nem csak a rendőrök kedvence

2012.10.04. 16:23

A Yamaha sportos túramotorja világszerte civilek és rendőrök kedvence – a burkolt, áramvonalas gép most megújult. A kölni motorkiállításon megnézhettük az alaposan felfrissített 2013-as modellt: szögletesebb lett a formaterv, karakteresebb külsőt kapott.

Elektronikus gázmarkolat, kipörgésgátló, sebességszabályozó, üzemmódváltási lehetőség jellemzi a friss FJR 1300-ast. Változtak a levegőt szállító csatornák és modernebb lett a katalizátor is. A hengerekben sincs többé persely, a falat mostantól elektrokémiai eljárással keményítik ki, akárcsak az R6 és R1 sportmodelleken.

A félautomata FJR1300AS sem maradt érintetlen: a gyáriak szerint az elektronikus markolatnak köszönhetően csökkent a váltási idő. További kedves megoldás, hogy megálláskor önmagától kapcsol vissza az első fokozatba.

Az áttervezett lámpatestek egyrészt elegánsak, de remélhetőleg ugyanolyan csodás fényerőt biztosítanak, mint az előd pilácsai. Most már a LED technológia is besegít – egy biztos, sokkal strammabb és megjegyezhetőbb lett az felfrissült fejidom, aminek csúcsán elektronikusan állítható szélvédő található.

A rugózáson is hangoltak, bár az elektronikusan állítható futómű csak a drágább AS modellre jellemző. A markolatok és a kezelőszervek megújulnak 2013-ra, de úgy néz ki, ügyesebb erőkart matekoltak a középállványhoz, mert a Yamaha ígérete szerint harminc százalékkal kevesebb erővel felállítható.