MZ: mit szól ehhez a BMW jogásza?

2012.10.09. 14:51

Minap még az MZ szinte elkerülhetetlen csődjéről számoltunk be, most viszont itt egy határozott életjel: a kölni Intermoton izgalmas prototípust mutattak be. A zöld-ezüst gép az európai bestseller kategóriát, a 125-öst célozza meg – ha véletlenül eljut a sorozatgyártásig, akár még sikertermék is válhat belőle.

A 125 SF nem csak formájával hódít: a gyáriak ígérete szerint rendkívül kedvező fogyasztásra képes a supermoto. A motorkerékpároknál elsőként nem hagyományos fojtószelepet építenének be – a konstrukció hasonló a szabadalmi bástyarendszerrel és jogvédő dragonyosokkal őrzött BMW-s Valvetronichoz.

Úgy tűnik, az MZ rést talált a pajzson, valahogy megkerülte a levédett tudásbázist. A változó szelepemelés és szelepnyitási idő gazdaságos üzemet és környezetkímélő járást ígér – nincs se pillangószelep, se síktolattyú, ami turbulenciákat okozhatna.

A hatékony gázáramlás segítségével takarékos városi ingázót kaphatnánk – ezt látva már tényleg van okunk reménykedni, hogy nem megy csődbe a német cég, hisz ennek van jövője, nem az átcímkézett kínai elektromos robogóiknak, amivel az utóbbi időkben a hitelezőiket kábították.